#Restock is populair op TikTok, waarom vinden we deze trend zo leuk?

Wonen door Maya Luz

Je voorraadkast in je keuken bijvullen is een hele normale dagelijkse klus toch? Je zou dan ook niet verwachten dat video's waarin mensen dit doen populair zijn op TikTok. Toch is het zo, hoe kan dat?

Lees ook: Dit is de underconsumptioncore trend van TikTok

#Restock, wat is het?

Je hebt het op TikTok vast weleens voorbij zien komen. Mensen op de app maken video's waarin ze laten zien hoe ze hun keukenkastjes of koelkast bijvullen. Maar het is veel meer dan dat. Voor ieder product hebben ze een speciaal potje of opbergbakje waar precies de juiste hoeveelheid van dat ene ding in past. Wanneer de creator het product dus gaat bijvullen, past het precies in het daarvoor bestemde potje. En ook wij moeten eerlijk toegeven, dat is best satisfying. Naast het perfect opvullen van bakjes zijn de video's prettig om naar te kijken door de geluiden van snoepjes die in een glazen pot vallen of sapjes die in een eigen kannetje worden geschonken. Alles in de video's ziet er perfect uit en dat wordt natuurlijk gedaan met opzet. De video's hebben iets weg van ASMR en wordenn dus als ontspannend ervaren.

@asmr.satisfyyng

En wat er ook bij komt kijken is dat de video's een ideaalbeeld schetsen van een perfect huishouden met een keuken die altijd perfect is aangevuld. Dat zorgt hier en daar ook wel voor wat jaloezie. De video's zijn dus niet alleen prettig om naar te kijken, ze bieden kijkers een idee van perfectie om naar te streven in hun eigen huishouden.

@caitliniola

De negatieve kant van #Restock

#Restock klinkt dus als een hele nuttige en onschuldige trend. Toch komt er ook een negatieve kant bij kijken. De trend ontvangt namelijk kritiek omdat het een onbereikbaar ideaalbeeld zou neerzetten waar mensen die 'normaal' zijn niet naar zouden moeten streven. Want als je niet rijk bent, heb je waarschijnlijk niet het geld om voor ieder dingetje een eigen bakje te kopen. Daarbij zouden de video's overconsumptie van plastic bakjes en verpakkingen aanmoedigen. Want als je voor ieder ding een eigen bakje hebt en het dus niet in de originele verpakking bewaart, dan gebruik je eigenlijk meer plastic dan nodig. Is het hele idee van de #Restock dan wel milieuvriendelijk? Eigenlijk niet. Kijk de video's dus wat ons betreft vooral ter ontspanning, maar het zelf nadoen is zeker niet nodig. Je eten wordt natuurlijk in een eigen verpakking verkocht om een reden.