Dit is de underconsumptioncore trend van TikTok

Vrije tijd door Maya Luz

Overconsumptie is een ding dat we veel zien op het internet. Mensen kopen veel spullen die ze niet nodig hebben en juist daarom startte er op TikTok een tegenbeweging: underconsumptioncore. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Deze No Spend Challenge van TikTok is goed voor je portemonnee

Wat is underconsumption?

Op een app waar we veel overconsumptie en rijkdom zien, is het af en toe wel fijn en verfrissend om normale huizen te zien met een normale hoeveelheid spullen. Denk aan een huis met een tafel met twee stoelen en een vaasje bloemen erop en niet meer, een douche met maar één shampoofles of een woonkamer met een tweedehands bank. De underconsumption trend heeft te maken met je huis, kleding, make-up en zelfs je tijdsbesteding. In plaats van dat je je nagels laat doen, doe je het bijvoorbeeld zelf met je eigen nagellak. En in plaats van dat je koffie haalt bij een leuk tentje, maak je het zelf. Dit zijn natuurlijk geen nieuwe ideeën, maar de underconsumption trend focust zich op het minimaliseren van aankopen. Consuminderen dus.

Is het underconsumption of normale consumptie?

Naast uitgebreide hauls van grote TikTokkers, kunnen alle video's met minder consumptie eruit zien als underconsumption. Maar als je deze trend in de context van het normale leven plaatst, is gebruiken wat je hebt of iets tweedehands aanschaffen helemaal niks bijzonders. In reacties op TikTok worden video's over de trend ook wel normale consumptie genoemd. Of het wordt gezien als een manier van consumeren die gedaan wordt door mensen die het wat minder breed hebben. Toch kan de trend zorgen voor meer bewustwording als het op consumptie aankomt. Als je probeert om wat minder te consumeren, kom je er vaak al snel achter dat je het prima overleeft zonder overbodige luxes.

@jilliandaigle17

Wanneer gaat underconsumption te ver?

Helaas gaat de trend, net als veel andere trends op sociale media, weer iets te ver. Op TikTok zijn er veel video's van mensen te zien die hun spullen iets te lang bewaren. Zo zijn er veel mensen die potjes of verpakkingen van eten hergebruiken om andere dingen in te bewaren. Dit kan heel nuttig zijn en past zeker goed in de trend. Maar wanneer je verpakkingen uit elkaar beginnen te vallen, of wanneer er schimmel ontstaat, gaat het toch iets te ver. Underconsumption gaat vooral over niet overconsumeren. Zolang je niet 34 waterflessen in huis haalt of voor ieder seizoen nieuwe decoraties voor je huis aanschaft, ben je al best trendy bezig!