Waarom eten en drinken op festivals zo duur is geworden (en hoe je het goedkoop houdt)
Als jij een echte (of nieuwe) festivalganger bent en deze zomer een heleboel feestjes gepland hebt staan, dan ben je vast druk in de weer met alle voorbereidingen treffen. Vergeet ook zeker je portemonnee of gevulde bankrekening niet! Eten en drinken op festivals is tegenwoordig ontzettend duur. Maar waarom is dat eigenlijk? En hoe houd je het toch goedkoop?
Lees ook: Geldstress: met deze tips kun je financieel het einde van de maand halen
Festivals zijn duurder geworden
Of je nu al vaker naar festivals bent geweest, of dat het je eerste keer is. Het is je vast wel opgevallen dat tickets om het feest mee te mogen vieren enorm duur zijn. Eenmaal op het terrein aangekomen, zie je ook dat het eten en drinken een flink prijskaartje heeft. Maar waarom is dat zo? En wie bepaalt deze belachelijke prijzen eigenlijk? Daar willen we namelijk wel even een hartig woordje mee spreken...
Prijsbepaling
Het AD schrijft dat de festivalorganisator de prijs van de muntjes bepaalt. Aha... Een woordvoerder van festival Pinkpop vertelt dat de muntjesprijs afhangt van drie factoren. Allereerst de basiskosten, oftewel vaste kosten van van opbouw tot personeelskosten. Daarnaast kijken ze hoeveel tijd, energie en geld een product kost. Verder maakt het ook uit of de cateraar de producten na een festival kan bewaren óf moet weggooien. Op zich wel begrijpelijk...
Veel schakels
Veel festivals hebben diverse cateraars en foodtrucks. Zij betalen huur aan de organisatie. Maar de huur stijgt, omdat de festivalkosten zelf ook stijgen. Cateraars en foodtrucks berekenen dit weer door in prijzen voor hun producten. "Het wordt op deze manier eigenlijk twee keer doorberekend naar de festivalgangers. Hoe meer schakels, hoe meer kosten", aldus Dirk Mulder die sectorspecialist food bij ING is. Een ander ding dat ook meetelt is de op- en afbouw van een festival. Dit kost namelijk ook geld, zo zegt een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Het wordt eenmalig opgebouwd voor een paar dagen en in die dagen moet de investering terugverdiend worden.”
Er zijn dus verschrikkelijk veel dingen die ervoor zorgen dat een festival zo duur is. Een beetje jammer dat de festivalganger dit moet betalen, aangezien er zonder deze feestbeesten helemáál geen festival is.
Goedkoop houden
Wel een duur festival bezoeken, maar daarbij niet direct één van je organen moeten verkopen? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om een festival zo goedkoop mogelijk te houden.
- Early bird tickets: Vroegtijdig tickets kopen is een van de slimste manieren om in ieder geval een ticket goedkoop te houden. Zet je alerts aan en zorg dat je een van de eersten bent die een ticket heeft bemachtigd!
- Budget opstellen: Wil je niet te veel geld uitgeven op een festival? Stel dan een budget op voor jezelf. Probeer er dan ook écht niet overheen te gaan en wees een beetje streng voor jezelf. Dat ene extra biertje of wijntje zul je vast niet nodig hebben.
- Van tevoren eten en drinken: Het ligt er een beetje aan of je meerdere dagen op een festival blijft. Feest je voor één dag? Eet dan goed van tevoren en zorg dat je gehydrateerd bent. Eet voedsel dat energie geeft, niet neemt. Blijf je meerdere dagen, doe dan van tevoren al je eigen (goedkope) boodschappen. Maak een lekker soepje uit blik in plaats van het kopen van een te duur patatje bij een foodtruck. Is nog eens een stuk gezonder ook.