Joost Klein doet toch geen aangifte tegen EBU: 'Ben te druk'

Media door Alyssa

Joost Klein gaat voorlopig geen rechtszaak aanspannen tegen de European Broadcasting Union (EBU). Yup, je leest het goed. Ondanks alle drama rond zijn diskwalificatie op het Eurovisie Songfestival in Malmö, blijft het stil aan Joost zijn kant.

Brief in De Volkskrant 

De geruchten over een mogelijke aangifte werden aangewakkerd door een brief in De Volkskrant van advocaat Gerard Spong. In zijn brief schreef Spong kritisch over AVROTROS vanwege hun besluit om geen rechtszaak te beginnen tegen de EBU. Volgens Spong zou Joost de perfecte persoon zijn om zelf nog aangifte te doen wegens smaad. Hij schreef: "Ik heb contact gehad met de manager van Joost. We zullen de zaak verder overwegen". Wij dachten echt van: yes, go Joost! Kom op voor jezelf en laat zien dat ze niet zomaar over je heen kunnen lopen. Maar helaas.

Joost Klein is te druk 

Ondanks de gesprekken tussen joost, zijn manager en Gerard Spong brengt het management van de zanger nu toch een ander statement naar buiten. Ze melden: "We hebben Gerard Spong een korte dankmail gestuurd voor zijn inzichten. Op dit moment zijn we te druk om hier direct op in te gaan en hebben we meer tijd nodig om een weloverwogen beslissing te nemen."

Even terugblikken op het Songfestival-drama

Laten we even een kleine recap doen voor iedereen die het gemist heeft: Joost Klein werd in mei gediskwalificeerd nog voordat hij zijn nummer "Europapa" in de finale van het Songfestival kon zingen. Dit allemaal door het incident met de cameravrouw die aangifte tegen hem had gedaan. De Nederlandse omroep AVROTROS, was hier niet bepaald blij mee. Joost zelf had al die maanden niks losgelaten over het voorval, dus zijn kant van het verhaal bleef lang een mysterie. Ondertussen twijfelt de AVROTROS nog steeds of ze volgend jaar wel weer opnieuw mee willen doen aan het Songfestival. Ze willen namelijk eerst dat de organisatoren hun beleid aanpassen, omdat er door verschillende delegaties klachten zijn gemeld over de sfeer achter de schermen. AVROTROS en de EBU zullen binnenkort om de tafel zitten om de gebeurtenissen te bespreken en mogelijke aanpassingen te overwegen die volgens de Nederlandse omroep nodig zijn.

Verschrikkelijke maanden voor Joost Klein

Joost heeft overigens nu ein-de-lijk van zich laten horen na al die maanden van stilte. Op Instagram schreef hij het volgende: "De afgelopen maanden waren verschrikkelijk", begon hij zijn bericht. "Ook al hou ik ervan om overal ter wereld op te treden, toch voelde er iets niet goed. Waarom moesten we zo lang op antwoord wachten?" De artiest zei dat hij zich "elke dag onzeker" voelde, terwijl hij "de waarheid kende". "Er is geen zaak tegen mij, omdat er nooit een zaak is geweest", concludeerde hij. En Joost heeft ook een boodschap voor iedereen die zijn bericht leest: "We moeten allemaal voor elkaar zorgen, we moeten elkaar allemaal steunen en we moeten ALLEMAAL samenkomen", schreef hij.

Lees ook: AVROTROS wil in gesprek met EBU over 'brute' diskwalificatie Joost Klein