Deze Vans van Gigi Hadid zijn nóg leuker dan Adidas Samba's en jij wil ze ook

Mode & trends door Anjali

Adidas Samba's en New Blance 350 zijn helemaal in trend. Nu komen ook de Vans terug in stijl, dankzij model Gigi Hadid. Het is een schoen die steeds vertrekt uit de trends, maar wel telkens weer terugkomt, en wij snappen wel waarom.

'Nieuwe' trend

De zoektocht naar de schoen van het seizoen is eindeloos, en ieders stijl is anders. Zo kun je bijvoorbeeld de Adidas Samba's kiezen, of de New Balance 350. Deze sneakers zijn comfortabel én stijlvol, maar er is een nieuwe schoen die terugkeert in ons leven: de instappers van Vans. We zien de schoen nu al door de straten van Londen en Parijs, en dat is niet gek: ze zitten namelijk heel erg comfortabel en je hoeft ze niet in te lopen. Ook beroemde mensen dragen de schoenen, voornamelijk met het schaakbordpatroon. Mensen als Olivia Rodrigo, Emily Ratajkowski, Jennifer Lawrence en nu ook Gigi Hadid zijn met de instappers gespot. Gigi werd als laatste gespot met de schaakbordpatroon instappers, gecombineers met een midi-jurk met kralen van Bode, een Rebalance pet, een Miu Miu Arcadie tas en een heerlijk verkoelend ijsje.

Restyle Vans

De schoenen staan symbool voor nostalgie, jeugd en subcultuur. Niet gek dat het weer een opmars maakt in de modecultuur dus, als we ons bedenken dat we het afgelopen decennia trends van vroeger weer opnieuw laten verschijnen. Vroeger droegen voornamelijk skaters, SoundCloud rappers, Tumblr-meiden en indie- en poprock mensen de schoenen, maar rond 2014 werden Vans deel van de mainstream cultuur in Nederland. In deze periode waren de schoenen onmisbaar onder welke outfit dan ook, en iedereen moest ze hebben. Dit duurde ongeveer twee jaar, voor de schoenen weer werden vervangen door nieuwe sneakers. Maar nu, ongeveer tien jaar later, zien we ze weer verschijnen.

Oud maar goud

Dat we de afgelopen jaren steeds meer 'afgetrapte' sneakers zien, werkt alleen maar in ons voordeel voor deze sneakertrend: je kunt je oude Vans namelijk gewoon weer uit de kast toveren, mocht je ze niet al weg hebben gegooid en je er nog niet uitgegroeid bent. Voornamelijk de instappers maken weer een opmars, dus die met veters mogen nog even in de kast blijven. Al zijn de hoge en lage sneakers met veters van Vans wel altijd al een goede basis geweest voor iedere outfit, dus je hoeft ze in ieder geval niet weg te gooien. Maar wat er nu écht in is, zijn de instappers van het skatemerk. Kies daarom voor een gek kleurtje, of een leuk en interessant patroon als de schaakbordversie.