Rage bait wint populariteit: dit moet je weten

Media door Maya Luz

Zie jij weleens een video op het internet waar je echt kwaad van wordt? Iemand zegt iets wat extreem dom is of onwaar of ze doen iets ontzettend stoms. Mensen die dit soort video's maken doen dit vaak met opzet, het heet rage bait. Dit moet je erover weten.

Lees ook: No contact met je ex? Deze TikTok hack helpt

Wat is rage bait?

Rage bait is een type online content dat een reactie uit wil lokken bij kijkers. Het heeft iets weg van clickbait. Je weet wel, van die pakkende, schokkende koppen die je overhalen om ergens op te klikken. Rage bait heeft hier iets van weg. Maar in plaats van dat de content creator wil dat je de video leuk vindt en het daarom gaat delen of liken, willen ze dat je er boos van wordt. Je gaat de interactie met de content aan omdat je er kwaad van wordt, het er niet mee eens bent of er fel op tegen bent. Nu vraag jij je misschien af: waarom zouden mensen dit soort content maken? Het antwoord is heel erg simpel, het is een manier om geld te verdienen.  Algoritmes geven de voorkeur aan video's die veel interactie krijgen. Hierdoor krijgen deze creators meer views en meer views betekent meer geld. Dus je frustratie zorgt er uiteindelijk voor dat deze mensen geld in hun zakken kunnen steken, en ja dat is nog frustrerender.

Zo herken je rage bait

Wanneer je een video ziet die jou enorm frustreert wanneer je door het internet scrolt, is het vanaf nu dus goed om even na te denken over of wat je kijkt rage bait is. Deze content is gemaakt om je boos te maken, dus denk na over of de video oprecht zou kunnen zijn of niet. Zijn deze mensen echt zo dom of vervelend, of doen ze dit met opzet? Goede manieren om rage bait te herkennen is door te letten op hoe ze de video openen. Zegt de creator iets in de richting van 'hot take' of 'unpopular opinion' aan het begin van de video? Dan gaan ze daarna waarschijnlijk iets zeggen dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat zal schieten. Doen ze iets vervelends zoals mensen lastigvallen, dingen stukmaken of eten verspillen? Dan doen ze dit waarschijnlijk ook met opzet. De vraag die je jezelf moet stellen is eigenlijk gewoon: zou iemand dit oprecht kunnen doen of zeggen? De reacties checken kan ook behulpzaam zijn.

Dit moet je doen als je rage bait tegenkomt

Weet je zeker dat je een rage bait video voor je neus hebt? Het beste dat je dan kunt doen is doorscrollen. Ga de interactie niet aan, want dan bereikt de video zijn doel. Deel de video niet met vrienden en ga niet reageren. Het heeft geen zin. Scroll gewoon door of geef de video aan bij het platform als je denkt dat de content echt niet gepast is. Denk hierbij aan haatdragende content of geweld.