Oei: dit gebeurt er als je je studieschuld niet aflost

Werk & studie door Anne-Fleur

Als jij een studie hebt gedaan, bestaat de kans dat je een studieschuld hebt opgelopen. Bij sommigen is deze schuld hoger dan 'ie zou willen, terwijl het bij de ander nog te overzien is. Het is de bedoeling dat je twee jaar na je studie begint met aflossen, maar wat gebeurt er eigenlijk als je dit niet doet? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Zo los je snel een studieschuld af, hoe hoog die ook is

Studieschuld aflossen

Om je studie te kunnen betalen kan het zijn dat je geld hebt geleend bij de overheid. Dat is helemaal niet zo heel gek, aangezien studies en the cost of life ontzettend duur is geworden. Daarnaast is de rente over de schuld ook nog eens omhoog gegaan, dus het is heel begrijpelijk als de gedachte om gewoon niet te betalen in je opkomt. We willen je niet per se op ideeën brengen, maar wat gebeurt er als je geen geld gaat aflossen?

Niet betalen

Ome DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) is helaas niet de suikeroom die je zou willen hebben. Na het lenen van geld zul je het toch echt moeten terug betalen. Kort gezegd is het niet makkelijk om je schuld niet af te lossen. Als je terugbetalingen negeert, zul je eerst nog heel wat brieven in de postbus krijgen met waarschuwingen dat je toch écht moet betalen. Daarna kan DUO overgaan tot grover geschut: de inschakeling van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wil je het niet betalen, dan kun je bezwaar maken per brief. 'Gewoon' niets doen, gaat er helaas niet in zitten.

Financiële mogelijkheden

Wat als je je studieschuld wel wil betalen, maar het financieel even niet lukt? Kan DUO dan zomaar van alles afschrijven? Easy answer, ja. Maar dat gebeurt alleen als je niet meldt dat het niet kan. Er zijn verschillende opties om toch te betalen, zonder dat je direct je huur niet meer kan betalen.

  • Bedrag van aflossing verlagen: Je kunt een herberekening van je inkomen aanvragen. Als je minder verdient, kan DUO bepalen dat je per maand minder hoeft te betalnen.
  • Aflossen pauzeren: Ook kan je een pauze inlassen. Dit kan op twee manieren: maximaal 60 maanden achter elkaar of maximaal 60 maanden verdeeld over meerdere periodes. 
  • Kwijtschelding aanvragen: In bijzondere gevallen kun je ook kwijtschelding van je studieschuld aanvragen. Dit zou om medische redenen, overlijden of financiële problemen kunnen zijn.

We weten het, aan zo'n studieschuld lijkt geen einde te komen. Zorg in ieder geval dat je je zaakjes netjes op orde hebt en betaal elke maand netjes. Hopelijk ben je er dan zo snel mogelijk vanaf. Someday...