Geen vakantieplannen? Dit is waarom je je hier niet voor hoeft te schamen

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

'Ga jij nog op vakantie?' of 'Waar ga jij heen dit jaar?', het zijn vragen die menig mens de afgelopen maanden heel vaak heeft gehoord. In de zomerperiode kiezen veel mensen ervoor op vakantie te gaan, maar ook als je geen vakantieplannen hebt is dat oké. Toch lijkt het tegenwoordig een taboe te zijn, om geen plannen voor te zomer te hebben. Iets wat kan leiden tot schaamte. Helemaal niet nodig natuurlijk, want er is absoluut niks mis mee! Even een oppepper nodig? Dit is waarom je je niet hoeft te schamen als je geen vakantieplannen hebt.

Lees ook: Dit is jouw horoscoop voor de zomer van 2024

Schamen voor gebrek aan vakantieplannen

Waar de een elke zomer op vakantie gaat, blijft de ander soms gewoon lekker thuis. Hoewel er genoeg redenen zijn om je niet te hoeven schamen hiervoor (komen we zo op terug), zijn er toch bepaalde redenen dat mensen zich wél zo voelen. Denk aan sociale verwachtingen, status, oordelingen van anderen, maar ook druk van social media of FOMO. Om je wat beter te laten voelen hebben we een aantal redenen voor je op een rij gezet waarom je je niet hoeft te schamen als je niet op vakantie gaat.

Waarom je je niet hoeft te schamen

Er zijn een tal aan positieve punten aan het feit dat je geen vakantieplannen hebt. Probeer je hierop te focussen, in plaats van het negatieve! Geniet ervan!

Financiële besparing

Vakanties kunnen duur zijn, en het kan verstandig zijn om geld te sparen of te besteden aan andere prioriteiten zoals sparen voor een huis, aflossen van schulden of gewoon een lekker dagje shoppen in de stad!

Druk schema

Werkverplichtingen, studie, of andere verantwoordelijkheden kunnen het moeilijk maken om tijd vrij te maken voor een vakantie. Het prioriteren van je verplichtingen laat zien dat je toegewijd en verantwoord bent.

Ultieme rust en ontspanning

Vakanties kunnen soms stressvol zijn, met planning, reizen en andere logistieke uitdagingen. Een 'staycation' of tijd thuis doorbrengen kan rustiger en meer ontspannend zijn. Daarnaast kan thuisblijven je de kans geven om meer tijd door te brengen met vrienden en familie, of om projecten te starten die je al het hele jaar wilde doen. Tijd thuis kan je de kans geven om nieuwe hobby's te ontdekken of oude interesses op te pakken.

Vermijden van drukte

Vakantiebestemmingen kunnen overvol zijn, vooral tijdens populaire seizoenen. Thuis blijven kan je helpen om de drukte en chaos te vermijden. Heerlijk om niet tussen al die zweterige toeristen te lopen!