Ben jij een people pleaser? Zo kom je er vanaf

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

Ben jij iemand die altijd alles voor anderen doet? Altijd lief en sta je klaar voor mensen? Dat is super natuurlijk. Totdat je jezelf ermee aan het wegcijferen bent. Op lange termijn kun je met people pleasing schade aanrichten bij jezelf, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe stop je met andermans belangen voor die van jezelf stellen? In dit artikel geven we je een aantal tips mee.

Lees ook: Oeh, deze sterrenbeelden hebben een sterke mensenkennis

Wat is een people pleaser?

Een people pleaser is iemand die voortdurend de behoeften en verlangens van anderen boven die van zichzelf stelt, vaak uit een verlangen om geliefd, geaccepteerd of goedgekeurd te worden. Dit gedrag kan zich uiten in het overmatig toegeven aan de wensen van anderen, het vermijden van conflicten en het hebben van moeite om 'nee' te zeggen, zelfs als dit ten koste gaat van hun eigen welzijn en persoonlijke grenzen. People pleasers hebben vaak een sterk verlangen om anderen tevreden te stellen, wat kan leiden tot stress, uitputting en een gebrek aan zelfzorg. Daar moeten we iets aan doen natuurlijk. Maar hoe?

Zo stop je met people pleasing

Het stoppen met een people pleaser zijn, kan een uitdagend proces zijn. Dit omdat het vaak een diepere mentale achtergrond heeft, dan 'gewoon' jezelf wegcijferen. Zie je het als een groot probleem bij jezelf, dan kun je natuurlijk altijd met een therapeut praten. Wil je het eerst zelf proberen? Dan hebben we wat algemene tips voor je op een rij gezet.

Erkenning 

Allereerst is het belangrijk dat je erkent (en herkent) dat je een people pleaser bent. Als je dit niet doorhebt, kun je er ook vrij weinig aan doen. Het is niet erg om een people pleaser te zijn en besef je dat je ook niemand teleurstelt als je het erkent. De volgende stap is proberen te identificeren in welke situaties je vaak geneigd bent om iemand anders te pleasen. Heb je triggers? Gebeurt het bij bepaalde personen? Schrijf eens op wat je zelf ziet.

Grenzen stellen

Na erkenning kun je proberen wat aan je people pleasing gedrag te doen. Het stellen van duidelijke grenzen voor jezelf is daarbij heel belangrijk. Anderen zullen waarschijnlijk niet eens doorhebben dat je een grens stelt, dus doe het vooral voor jezelf. Leer nee te zeggen (en voel je er niet schuldig om!). Bedenk ook wat je eigenlijk wel of niet wil doen en communiceer dit aan anderen. Zo weten zij wat ze wel en niet van je kunnen vragen.

 

Werken aan zelfvertrouwen

Bij people pleasing zit er vaak een diepere mentale betekenis achter, wanneer je je afvraagt waarom je dit doet. Het is belangrijk om je te beseffen dat je het waard bent en niet 'minder' bent dan een ander. Niet meer, maar dus ook zeker niet minder. Leer je zelfverzekerder te voelen! Houd bijvoorbeeld een journal bij en schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Als het maar betrekking heeft tot jezelf. Ook kun je affirmations op je spiegel plakken. Wat je ook maar wil doen om je beter te voelen over jezelf.

 

Communicatieve vaardigheden verbeteren

Een andere tip om people pleasing te stoppen, is het verbeteren van je communicatieve vaardigheden. Vaak vinden people pleasers het lastig om duidelijk aan te geven wat ze nodig hebben, dus dan doen ze het maar niet. Leer beter om te gaan met je gedachten en hoe je dit vertaalt in duidelijke en goede communicatie.

Al met al is het belangrijk om te onthouden dat je waardevol bent, ongeacht of anderen tevreden met je zijn. Het is fantastisch om voor jezelf te kiezen en je eigen geluk en welzijn voorop te stellen.