Wist jij dit al? Zo vaak moet je jouw kussen vervangen

Wonen door Anne-Fleur

Een goed kussen makes or breaks jouw nachtrust. Waarschijnlijk ben jij dolgelukkig met je kussen, waar je iedere nacht heerlijk op in slaap valt. Hmm, je zult er slaperig van worden bij de gedachte eraan. Toch hebben we wellicht slecht nieuws voor je... Jouw geliefde kussentje zul je ook eens moeten vervangen. En dit is hoe vaak. Lees gauw verder.

Lees ook: Waarom stinkt donkere kleding soms na het wassen?

Hoe vaak kussen vervangen?

Als je al zolang lekker in slaap valt op jouw beddengoed, waarom zou je dan een nieuw kussen moeten kopen? Why change a winning team? Nou, als je dit niet doet, kan de schade erger zijn dan je verwacht. Volgens Kenneth Mendez, CEO van de Asthma and Allergy Foundation of America is het belangrijk om - tenzij anders aanbevolen door de fabrikant - elke twee jaar je kussen te vervangen. Na deze periode kan ongeveer 10 procent van het gewicht van een kussen afkomstig zijn van dode huisstofmijten en hun uitwerpselen (kots). Eigenlijk is dat voor ons al reden genoeg om 'm direct te vervangen.

Tijd voor een nieuw kussen

Toch zijn niet alle kussens hetzelfde. Ze worden elk met andere materialen gemaakt, dus de een gaat veel korter of zelfs langer mee dan twee jaar. Wil je weten of het al tijd is voor een nieuwe? Let dan goed op deze signalen.

  • Verkleuring
  • Vormverlies
  • Viezige geur
  • Je krijgt meer allergieën

Goede vervangers

Zit je al op het internet te zoeken naar een nieuwe pillow? Kussens die het langst meegaan, zoals traagschuim- en latexkussens, zijn duurzamer en beter bestand tegen vormverlies. Ook kun je checken op een ‘Astma- en Allergievriendelijk’-keurmerk, zo weet je zeker dat ze aan alle strikte normen voldoen.

Kussensloop vervangen

Nu we toch wat pillow talk hebben, kunnen we direct ook het onderwerp van kussenslopen aansnijden. Hoe vaak zou je deze moeten vervangen? Of beter gezegd, wassen. Je ligt elke dag op je kussen(sloop). Het wordt viezer door je huid en je haar, hoe vaak je die ook wast. Bacteriën op de huid en in het haar vinden het fijn om zich te nestelen in de stof van je kussensloop, en wanneer je elke nacht op je kussen slaapt, komen die bacteriën weer terug op je hoofd. Zo krijg je sneller acné en wordt je haar sneller vettig. Om maar duidelijk antwoord te geven: hoe schoon je kussensloop ook nog lijkt, je moet 'm écht vaker wassen. De vuistregel is twee à drie keer per week wassen, en hoewel dit veel lijkt, is het zowel goed voor je gezondheid als je hygiëne.