Waarom stinkt donkere kleding soms na het wassen?

Wonen door Anjali

Je kent het wel: je haalt je donkere was uit de wasmachine, en ruikt direct na het wassen een muffe lucht. Hoe los je dit op?

Waarom alleen donkere kleding?

Je vraagt je nu vast af: waarom is het zo dat alleen het donkere wasgoed gaat stinken? Nou, dat is niet helemaal waar: als je andere kleuren en soorten was voor een lange tijd vochtig houdt geeft het ook nare geuren af, maar bij donkere kleding gebeurt het wel eerder. Donker textiel houdt geuren beter vast, en al helemaal wanneer het materiaal uit veel synthetische vezels bestaat. Zweetgeur blijft bijvoorbeeld ook langer in zwarte sportshirts hangen door de kleur en vezels.

Te volle wasmachine

Een oorzaak van stinkende donkere was is dat we donker wasgoed een tijdje opsparen voor het de machine ingaat. Want zeg nu eerlijk: hoeveel donkere kleding heb je nu echt? Tenzij je elke dag zwarte kleding draagt, zijn misschien je sokken en ondergoed het enige dat echt onder donkere was behoort. Het is natuurlijk zonde om voor zo'n klein beetje een hele was te gaan draaien, dus sparen we het op. Het probleem is alleen dat we uiteindelijk zo veel op hebben gespaart, dat we de wasmachine te vol moeten gooien. Hierdoor wordt het wasgoed niet goed gereinigd, en ook het centrifugeren wordt lastiger hoe voller de trommel zit. De was komt er na het wassen een stuk vochtiger uit, wat ertoe leidt dat bacteriën zich makkelijker gaan nestelen. En dat is wat ervoor zorgt dat je was gaan stinken.

Wassen op lagere temperaturen

We wassen donkere kleuren vaak op lagere temperaturen en milieuvriendelijkere wasprogramma's die minder water verbuiken. Hierdoor kunnen vloeibare wasmiddelen niet goed oplossen en blijft dit bijna ongewassen in de kleding zitten. Wanneer je er ook nog eens wasverzachter bijgooit, heb je de poppen al helemaal aan het dansen: wasverzachter heeft veel meer water nodig, en zal gaan schimmelen wanneer dit niet goed is uitgespoelt. Bovendien doet te weinig water gebruiken tijdens het wasprogramma ook niet veel goed voor je wasmachine: viezigheid kan zich veel sneller opbouwen als het niet correct wordt weggespoelt.

Oplossen

Hoe los je deze problemen goed op? Simpel: zorg er ten eerste voor dat je genoeg ruimte vrijhoudt in de wastrommel. De was moet zich vrij kunnen bewegen tijdens het programma. Kies ook voor een programma met extra water, maar een kopje schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje helpt ook alle nare geuren van zowel de kleding als de wasmachine te verwijderen. Heb je het gevoel dat het aan de wasmachine ligt, dan kun je wekelijks een lege was draaien op zestig of negentig graden, en draai je eens in de maand een zelfreinigingswas.