Emotional cheating, zo herken je het

Relaties door Maya Luz

Bij vreemdgaan denk je waarschijnlijk aan situaties waarin je partner met een andere vrouw in bed belandt. Maar wist je dat je partner ook emotioneel vreemd kan gaan. Dit is emotional cheating en hoe je het kunt herkennen bij je partner.

Lees ook: Dit is de ‘invisible string theory’ van TikTok

Wat is emotional cheating?

Vreemdgaan is natuurlijk een no go in een relatie. Maar bij vreemdgaan denken we vooral aan fysieke dingen zoals met iemand anders naar bed gaan of zoenen. Er bestaat ook een vorm van vreemdgaan die juist niet fysiek is, maar alsnog erg schadelijk kan zijn voor je relatie. Wanneer iemand emotioneel vreemdgaat, is er sprake van een romantische band met iemand buiten de relatie. Wanneer je partner emotioneel vreemdgaat, zijn ze dus misschien verliefd op iemand anders. Dit hoeft niet altijd een bewuste vorm van vreemdgaan te zijn. Emotional cheating is soms moeilijk te herkennen, een hechte platonische band kan al snel op vreemdgaan lijken. Toch zitten er grote verschillen tussen beide.

Zo herken je emotional cheating

Het eerste signaal van emotional cheating is een verandering in hun gedrag. Je partner is wat afstandelijker, meer gesloten en minder spraakzaam. Ze delen hun gevoelens minder met je. Zorg ervoor dat je zeker weet dat dit echt speelt voordat je aan de bel trekt. Door angstigheid kan het soms lijken alsof er iets aan de hand is, terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Wanneer je met je partner probeert te praten over de stand van zaken binnen jullie relatie, zonder respons, dan is er misschien ook sprake van emotional cheating. Ze willen dan waarschijnlijk niet dat je erachter komt wat er echt speelt en dus besluiten ze om stil te blijven. Dit is zeker een grote rode vlag. Mocht je ze ergens van beschuldigen, dan schieten ze in een defensieve houding, mocht er echt iets spelen. Ze verdedigen de persoon waarmee ze emotioneel vreemdgaan en de band die ze met die persoon hebben. Woede en gaslighting kunnen hier ook voorkomen.

Kan je relatie een geval van emotional cheating overleven?

Als je partner emotioneel is vreemdgegaan, dan is het ten eerste aan jou om te bepalen of je de relatie wil voortzetten of niet. Als je ruimte ziet voor vergiffenis, moet je partner ook aan de relatie willen werken. In je eentje kan je de relatie niet redden. Dus als je partner hier niet voor openstaat is het eigenlijk al klaar. Veel mensen zien emotional cheating als onschuldig, maar het kan erg schadelijk zijn. Het toont aan dat er problemen zijn binnen de relatie, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. De emotional cheating negeren kan de situatie dus alleen maar erger maken. Wanneer jij en je partner hebben besloten om de relatie voort te zetten, kan dit juist een mooie kans zijn om aan de pijnpunten te werken.