5X tips om je slaapkamer koel te houden in de zomer

Wonen door Anjali

De zomer is heerlijk, maar een hete kamer is dat zeker niet. Hoe houd je je slaapkamer koel tijdens de warmere dagen?

Zo houd je je kamer koel

Nu het eindelijk warmer wordt in Nederland mogen we eigenlijk niet klagen, maar tegelijkertijd kunnen we niet meer zo goed slapen door de hitte. Je kunt natuurlijk investeren in een dure airco, maar met deze simpele en slimme tips bespaar je duizenden euro's én kun je genieten van een heerlijk koele slaapkamer.

1. Gordijnen

Houd je gordijnen dicht overdag. Dat zorgt ervoor dat de warmte van de zon buiten blijft en er geen warmte door de ramen naar binnen kan komen. Hoe donkerder je kamer is, hoe beter. Een verduisterend gordijn of een zonnescherm aan de buitenkant zijn de beste opties, maar elk beetje helpt. En heb je grodijnen in een donkere kleur? Deze nemen ook aardig wat hitte op, dus kun je beter investeren in een lichter gordijn.

2. Ramen

De ramen gesloten houden gedurende de dag is essentieel voor een goede nachtrust. Als het dertig graden is komt er namelijk veel hitte naar binnen via het raam. 's Avonds en 's ochtends vroeg kun je prima je ramen opendoen om de kamer even door te laten tochten, maar let op vervelende insecten als muggen, vliegen en wespen. Een hor voor het raam plaatsen is ideaal in de zomer om ongedierte buiten te houden.

3. Planten

Wist je dat sommige kamerplanten verkoelend werken in een ruimte? Niet alleen zorgt het voor een koele kamer, het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Planten als een treurvijg, sanseveria, rubberplant, palm en lepelplant helpen de kamer verkoelen. Ze bevochtigen namelijk de lucht door vocht af te geven, waardoor de omgeving sneller af kan koelen. Let er wel op dat je ze genoeg water geeft, want als ze niet genoeg vocht krijgen kunnen ze dat ook niet uitstoten.

4. Apparaten 

Alle elektonica in je kamer kunnen maar beter uitgezet en uit het stopcontact getrokken worden. Denk bijvoorbeeld aan de droger: deze stoot veel hitte uit, wat ervoor kan zorgen dat een kleinere ruimte als een slaapkamer al snel warm wordt. Maar ook lampen, opladers en de televisie stoten hitte uit, waardoor je er wat meer last van gaat krijgen in een kleine kamer.

5. Ventilator

Misschien wel de meest voordehandliggende tip: schaf een ventilator aan. Niet alleen kun je voor goedkoop een ventilator scoren, het houdt je ook nog eens de hele nacht lekker koel. Extra tip: zet een bak ijskoud water of een bakje met ijsklontjes voor de ventilator om extra koude lucht te voelen.