Rock on! Dit zijn 5 redenen waarom je een muziekinstrument moet leren!

Vrije tijd door Djamila

Van djambee tot trompet er zijn niet alleen talloze instrumenten, maar ook talloze redenen om ze te leren te bespelen. Het is niet alleen een leuke hobby, maar ook nog een positieve invloed op je cognitieve, motorische en mentale vaardigheden. Een win-win toch? Bovendien hoef je niet eens de sterren van de hemel te spelen om er profijt van te hebben.

Relax, take it easy!

Naast dat het luisteren naar muziek je kan helpen ontspannen, kan het bespelen van een instrument volgens diverse onderzoeken ook helpen om je hartslag en bloeddruk te verlagen. Hiernaast kan het ook stress, angst en depressie verminderen. Tijdens het spelen kom je volgens psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi in een ‘’flow state’’, een mentale staat tussen verveling en een hoge alertheid, die je helpt om te synchroniseren met de muziek en soepel te spelen.

Praat Nederlands met me!

In een onderzoek van het Max Planck Instituut voor Cognitieve en Neurowetenschappen in Leipizg werd de invloed van muzikale training op spraak en muziekverwerking getest. Hieruit kwam naar voren dat muziek en spraak in dezelfde hersengebieden worden verwerkt. Ben je dus muzikaal gevorderd als kind, dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook meer gevorderd in taalvaardigheden.

It’s all about confidence, baby!

Het leren bespelen van een muziekinstrument is niet altijd makkelijk, maar door eerst kleine stappen te maken wordt het steeds makkelijke om ook de grote stappen te maken. Met elk nieuw liedje die je leert op je elektrische piano overkom je weer een hindernis. En voor kinderen zowel als volwassen zal dit hun zelfvertrouwen versterken en mentaal sterker maken, ook in niet muzikale situaties.

We’re all in this together!

Zou je uiteindelijk graag in een band of orkest willen spelen? Dan zal je moeten leren om rekening te houden met andere muzikanten en goed naar elkaar te luistern. Want als iedereen alleen maar voor zichzelf zou spelen, dan wordt het een grote chaos. Het feit dat iedereen zijn eigen specifieke taak heeft, maar ook de anderen moet helpen en ondersteunen zal je helpen je sociale skills te verbeteren.

Focus on me, f-f-focus on me!

Coördinatie, voelen, horen en zien, het hoort allemaal bij het maken van muziek. En laten we zeker het ontwikkelen en gebruiken van je creativiteit niet vergeten. Tijdens het leren van een muziekinstrument  bijvoorbeeld via YouTube worden je cognitieve vaardigheden en mentale behendigheid bijna meteen verhoogd.

Volgens een studie van neurowetenschapper Dr. Ines Jentsch leidt muziekeducatie door hogere snelheid bij het oplossen van taken zonder concessies te doen aan je nauwkeurigheid tot een betere informatieverwerking en dus meer concentratievermogen.