Een piep in je oor? Gehoorbeschadiging!

Media door Esther

Als je jong bent, hoef je je meestal minder druk te maken over je gezondheid. Je bent weleens verkouden, maar je zal je minder zorgen hoeven te maken dan een hoogbejaarde. Toch is het belangrijk niet té makkelijk te denken.

Laat ik voorop stellen dat ik niet vaak uitga. Vaak lig ik net zo lief op zaterdagavond met een filmpje op de bank dan dat ik volledig los ga ik een club of discotheek. Maar eens in de zoveel tijd is een feestje met vrienden ook wel weer heel gezellig.

Zo belandde ik op een zaterdag op een feestje waar de muziek vrij hard stond. Onze groep had zich ook nog eens voor de speakers gesetteld, wat ook bijdroeg aan het volume. Toen ik rond een uurtje of drie weer thuis was, had ik een flinke piep in mijn oren. Niets bijzonders dacht ik, want dat had ik wel vaker na het uitgaan. Een tijd terug was ik zelfs op een feest geweest, waarbij de muziek zo hard stond dat het bijna pijn deed.

Mijn vader, muzikant van beroep, raadde me aan om oordoppen op maat te laten maken, zodat ik die tijdens het uitgaan kon dragen. Ik zei dat ik erover na zou denken en ben er nooit meer op teruggekomen.

Toen ik de ochtend na het feest weer wakker werd, merkte ik na een tijdje dat die piep in mijn oren niet verdwenen was. Hij was wel een stuk zachter geworden, maar nog niet weg. Het zat voornamelijk in mijn linkeroor en als alles stil was, dan hoorde ik het duidelijk. Dit bleef de rest van de dag zo en ook de volgende dag was de piep nog hetzelfde.



Ik besloot eens te zoeken op Google en schrok behoorlijk van de info die ik aantrof. De piep die ik hoor in mijn oren valt hoogstwaarschijnlijk onder 'tinnitus' en zal voor altijd blijven. Ik las ook dat ik niet de enige ben. Ruim een half miljoen jongeren tussen de 16 en de 35 jaar heeft gehoorbeschadiging zoals de mijne of erger. Per jaar komen daar nog eens 20.000 jongeren bij.

De voornaamste oorzaak bij jongeren is het bezoeken van uitgaansgelegenheden waar de muziek veel te hard staat of het veel te hard zetten van de MP3-speler. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat het mij op zo?n eenvoudige wijze zou kunnen overkomen. Ik dacht dat het alleen gebeurde bij verstokte uitgaanders en hardrock-concertbezoekers, die met hun hoofd bij de speakers staan te headbangen. Niet dus. Ook als je zoals ik niet veel uitgaat kun je al met één avondje blijvende schade oplopen.

Sowieso is het zo dat als je na het uitgaan een piep in je oren hebt, dat dat gehoorbeschadiging betekent. Vaak is het de volgende ochtend weer weg, maar ook dan is er al sprake van onherstelbare schade, ook al merk je er (nog) niets van. Want dat is het grote nadeel van gehoorbeschadiging: het is (vrijwel) altijd onherstelbaar.

Daarom heb ik direct een afspraak gemaakt voor oordoppen op maat. Tot die tijd (het duurt een aantal weken voordat ze gemaakt zijn) gebruik ik PartyPlugs bij elke lawaaierige gelegenheid waar ik heen ga.

Ik had al wel vaker gehoord over ?jongeren en gehoorbeschadiging? wat een steeds groter probleem werd, maar ik rekende mezelf nooit onder die jongeren omdat ik dacht dat ik niet tot de risicogroep behoorde. Blijkbaar wel dus.

Bij dezen hoop ik dus dat ik jullie ook kan/mag waarschuwen om zo?n zelfde piep te voorkomen. Let er goed op! Als het eenmaal gebeurd is, kom je er niet meer vanaf en het is makkelijk te voorkomen. Overprotective Mom heeft gesproken.

Hebben jullie ervaring met gehoorbeschadiging? Zijn hier misschien ook lezeressen die al gehoorbeschadiging hebben net als ik? Denken jullie hier bewust over na of vinden jullie het overdreven?