Rechtbank veroordeelt Ali B tot twee jaar cel: hoger beroep ingediend

Media door Alyssa

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Waarom? Voor de verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in Heiloo en een poging tot verkrachting van zangeres Ellen ten Damme.

Lees ook: Onverwachte wending in zedenzaak Ali B: extra zittingsdag toegevoegd

Ali B krijgt celstraf van twee jaar 

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van drie jaar geëist tegen de 42-jarige rapper voor vier zedenfeiten. Maar de rechtbank sprak de verdachte vrij van twee aanrandingen, waaronder die van zangeres Jill Helena. De rapper was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, maar Helena was er wel samen met haar advocaat.

Lees ook: Schokkende onthulling in zedenzaak Ali B: advocaat probeert getuige te beïnvloeden

Ali B Gaat in hoger beroep

Maar wacht even, het verhaal is nog niet klaar. De rapper gaat namelijk in hoger beroep tegen zijn vonnis. Zijn advocaat Bart Swier liet dat weten nadat de rapper werd veroordeeld. Swier zei eerder al dat zijn cliënt van plan was hoger beroep aan te tekenen bij iedere straf. "Hij is overtuigd van zijn onschuld en dat betekent dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het in hoger beroep beter zal gaan en dat het in hoger beroep volledige vrijspraak zal worden", zei de advocaat. Swier zei ook dat de rapper "ongeloof" en een "diepe teleurstelling" voelt na het vonnis. Waar B. zelf was tijdens de uitspraak, wil Swier niet zeggen.

Lees ook: Huh? Ali B vrijdag grote afwezige bij uitspraak in rechtszaak

Jill Helena's aangifte onvoldoende ondersteund

Maar wat gebeurde er met de aangifte van Jill Helena? De rechtbank noemde haar verklaringen betrouwbaar en bruikbaar, maar liet weten dat haar aangifte onvoldoende werd ondersteund door ander bewijs. De rapper ontkent de aanranding overigens en zegt dat er niets zonder haar toestemming is gebeurd. De zangeres heeft alleen twee jaar later haar moeder verteld over de vermeende aanranding en dat is volgens de rechtbank onvoldoende voor een wettig bewijs. Balen voor Helena, natuurlijk.

Lees ook: Wow! Ook Khalid Kasem probeerde slachtoffer Ali B over te halen tot mediaton

Wat nu?

Het hoger beroep zal worden behandeld door het gerechtshof Amsterdam. Swier verwacht alleen dat de zaak nog zeker een jaar op zich laat wachten. Wow! Dus de rapper en zijn slachtoffers moeten dus nog flink wat geduld hebben voordat we weten hoe dit verder gaat.

Lees ook: Maxime Meiland noemt de rapper 'arrogant monster' na eis OM