Spannende dag voor Ali B: rechtbank doet straks uitspraak in zedenzaak

Media door Alyssa

Vandaag is het eindelijk zover: de rechtbank in Haarlem doet uitspraak in de spraakmakende zedenzaak tegen rapper Ali B. En het OM eist niet mis: een celstraf van maar liefst drie jaar voor de 42-jarige artiest. De rapper wordt namelijk verdacht van vier zedenfeiten met drie verschillende vrouwen, waaronder twee verkrachtingen en twee aanrandingen. Heftig!

Aangifte van oud-kandidate The Voice of Holland

Een van de aangiftes komt van Jill Helena, een oud-kandidate van The Voice of Holland. Zij beweert in mei 2018 door de rapper te zijn aangerand. Hij zou haar in zijn auto hebben meegenomen naar een afgelegen bospad en haar daar gedwongen hebben tot seksuele handelingen.

Verkrachting tijdens schrijverskamp

Maar daar blijft het niet bij. Een andere vrouw zegt in augustus 2018 verkracht en aangerand te zijn door B. tijdens een schrijverskamp in Heiloo. En het OM heeft zelfs een belangrijke getuige die het slachtoffer huilend bij een bushalte aantrof, waar ze vertelde dat ze zojuist verkracht was in een huis waar de rapper was.

Zangeres Ellen ten Damme ook slachtoffer

En dan is er nog zangeres Ellen ten Damme, die bij de politie heeft verklaard in 2014 verkracht te zijn door de rapper in een hotel in Marokko. Dit gebeurde tijdens tv-opnames voor het programma Ali B en de Muziekkaravaan. Hoewel Ten Damme zelf geen aangifte deed, zag het OM genoeg bewijs in haar verklaring om B. hiervoor te vervolgen.

Ali B ontkent alles

De rapper ontkent zelf alle beschuldigingen. Zijn advocaat Bart Swier noemt de verklaringen van Ten Damme zelfs 'in strijd met de waarheid' en voert allerlei redenen aan voor vrijspraak. Zo vinden ze dat er te weinig bewijs is voor de aanrandingen in Heiloo. Wisselen de verklaringen van de slachtoffers en is er volgens hen geen sprake van dwang bij The Voice-kandidaat Jill Helena.

Bemoeienis van advocaten 

Inmiddels blijkt dat naast de advocaat van Ridouan Taghi, ook omstreden Khalid & Sophie-presentator Khalid Kasem zich heeft bemoeid met de zedenzaak. "Eind mei werd ik gebeld door Khalid Kasem. Hij vroeg mij of ik ervoor open zou staan om persoonlijk met B. in gesprek te gaan", bevestigt Sébas Diekstra na berichtgeving van RTL Boulevard. Hij staat het slachtoffer Jill Helena, voormalig finalist uit The Voice of Holland, bij in de zaak. "Meer dan dat was het niet. Het werd mij direct duidelijk dat dit voor de verdachte een andere manier was om cliënte alsnog richting mediation te krijgen."

Lees ook: Maxime Meiland noemt de rapper 'arrogant monster' na eis OM