Het is Franse Frietjes dag: zo maak je ze zelf

Eten door Maya Luz

Het is vandaag de dag van de Franse Frietjes. Frietjes gaan er bij iedereen wel goed in. Ze zijn simpel maar ontzettend lekker. Maar hoe maak je ze nou zelf net zo lekker als bij een restaurant? Dit is de beste manier om zelf Franse frietjes te maken.

Lees ook: Deze cocktail wil je drinken deze zomer: de Corona Sunrise cocktail

Wat heb je nodig?

Het hoofdingrediënt voor frietjes is natuurlijk aardappelen. De beste aardappelen om te gebruiken hiervoor is een kruimige aardappel. De beste soorten aardappel hiervoor is Santana, Innovator of Agria. Verder heb je natuurlijk olie nodig om je frietjes in te frituren, zonnebloemolie werkt hier perfect voor. Daarnaast heb je azijn nodig, waarvoor dit dient zullen we nog uitleggen. Tot slot heb je zout nodig en eventuele andere soorten kruiden die je wil gebruiken om je Franse frietjes op smaak te brengen.

Zo maak je de perfecte Franse frietjes

Zodra je je ingrediënten hebt verzameld kan het echte werk beginnen. Begin met het schillen van je aardappelen. Zodra je dit gedaan hebt, kun je ze in de vorm van frietjes snijden. Zorg ervoor dat je frietjes allemaal ongeveer even dik zijn, hierdoor zullen ze allemaal tegelijk gaar zijn wanneer je ze gaat frituren. Voor de meest knapperige Franse frietjes raden we aan om te gaan voor een dikte van ongeveer zes millimeter. Leg terwijl je aan het snijden bent de frietjes die je al hebt gesneden in water. Hiermee voorkom je dat ze bruin worden. Zeker als je grotere hoeveelheden maakt is dit handig aangezien dit wat meer tijd kan kosten. Doe vervolgens al je frietjes in een vergiet en spoel ze goed af voordat je ze gaat koken. Dit helpt ook weer met de knapperigheid later.

Nu is het tijd om de frietjes te koken. Doe je frietjes in een pan met koud water, een beetje azijn en zout. Breng het water aan de kook en zet het vuur op laag wanneer het water kookt. Hierdoor blijft het water heel zachtjes koken. Laat dit tien minuutjes staan. Het toevoegen van azijn is nuttig omdat dit voorkomt dat de frietjes uit elkaar vallen tijdens het koken. Je frietjes houden hierdoor dus mooi hun vorm. Giet je frietjes na het koken af en droog ze af voordat je ze gaat frituren. Hete olie en water gaan namelijk niet goed samen!

Nu kun je gaan frituren. Als je een frituurpan in huis hebt is dit top, heb je dit niet dan is dit ook geen probleem. Je kan een diepe pan hiervoor gebruiken. Giet je olie in de pan en laat veel ruimte over aan de bovenkant voor de veiligheid. Als je pan tien centimeter diep is, kun je uitgaan van drie centimeter aan olie en zeven centimeter overige ruimte. Warm de olie op tot 205 graden Celcius voordat je de frietjes in de olie legt. Wacht steeds tien seconden voordat je meer frietjes toevoegt zodat er geen spetters hete olie op je komen. De olie kan namelijk best hoog bubbelen wanneer je de frietjes toevoegt. Zodra je al je frietjes in de pan hebt gedaan kun je een timer zetten voor 50 seconden. Verwijder je frietjes zodra de timer afgaat. Leg je frietjes op een bakplaat met keukenpapier erop en laat ze 30 minuten rusten voordat je ze opnieuw frituurt. Frituur je frietjes op dezelfde temperatuur voor vier minuten totdat ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Serveer je friet met zout en eventuele andere kruiden naar keuze en je bent klaar om Franse frietjes dag te vieren!