Met deze lifehack maak je je lunch gezonder
Gezond lunchen hoeft niet moeilijk te zijn. Integendeel, het kan juist heel makkelijk! Met deze tips maak jij je middageten een stuk voedzamer.
Gezonde lunch
Je hoeft écht geen tijd vrij te maken om een moeilijke salade, glutenvrije crackers met biologisch smeersel of een lastig gerecht te maken. Het enige waar je op moet letten is het gebruik van groenten, dat is het belangrijkste. Een gezonde lunch bevat volgens het Voedingscentrum minimaal 75 gram aan groente. Het maakt dus niet uit wat je eet, als je maar genoeg groenvoer in je broodtrommel meeneemt.
Gezonder door groenten
Experts en huisartsen zeggen dat het toevoegen van groenten niet moeilijk hoeft te zijn als je tussen de middag gezonder wilt eten. Denk bijvoorbeeld aan komkommer, wortels en tomaatjes om ernaast te snacken. Ook kun je de perfecte sandwich maken door naast je standaard plakje kaas of vlees er wat sla op te doen in combinatie met ui, augurk of tomaat. Dor tijdens het middageten groenten te eten, kom je al snel aan de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag, namelijk 250 gram. Een opscheplepel aan groenten bevat ongeveer 50 gram, dat zijn dus ruim vijf lepels. En om dat alleen bij het avondeten te doen kan best veel zijn. Je kunt deze hoeveelheid daarom spreiden over de gehele dag, zodat je niet alleen aan de dagelijkse hoeveelheid komt, maar je ook gezonder kunt voelen. En een speciale boterham maakt de lunch ook een stuk leuker!
Volkoren brood
Als je in de middag graag een boterham meeneemt, kun je naast het eten van meer groenten ook kiezen voor volkoren brood, in plaats van een bruine of witte boterham. Vaak denken mensen dat bruin brood hetzelfd eis als volkoren brood, maar dat is niet zo. Als je het zeker wilt weten kun je maar beter op de ingrediëntenlijst kijken: hierop kun je alle ingrediënten vinden, en het ingrediënt waar het meeste van voorkomt staat altijd op het begin van het lijstje. Staat er 'tarwebloem'? Dan is het bruin brood, maar als er iets met 'meel' staat is het volkoren brood. Volkoren brood bevat meer voedingsstoffen dan bruin brood: zo zitten er meer vezels en bevat het een stuk meer ijzer, jodium en vitamine B. Zo'n kleine aanpassing kan al snel veel verschil maken, zeker als je elke dag brood eet. Daarnaast is volkoren brood goed voor de darmen en zorgt het ervoor dat je langer vol zit, wat goed is als je wilt afvallen.