Tampon kwijt? Dit is wat je moet doen

Sport & gezondheid door Maya Luz

"Wacht, heb ik nou wel of geen tampon ingedaan?" Deze vraag hebben we onszelf allemaal weleens gesteld. Je twijfelt over of je er eentje in hebt en zo ja, hoe lang al. Dit is wat je moet doen als je een vermiste tampon in je hebt zitten.

Lees ook: Hoe erg is het om je grote boodschap in te houden?

Wat moet je doen als je niet meer weet of je een tampon in hebt gedaan

Stap één: raak niet in paniek. Dit scenario overkomt veel mensen en het is echt geen enorm probleem als je je tampon bent vergeten. De volgende stap is simpelweg checken. Ga naar de wc en was eerst goed je handen. Gebruik je wijsvinger om in je vagina te zoeken naar iets dat er niet hoort. Je kunt een beetje glijmiddel gebruiken als dit nodig is. Als je je baarmoederhals voelt, is de kans groot dat je er geen in hebt. Voel je wel iets zitten? Probeer het dan te verwijderen door je wijsvinger als een soort haak te gebruiken. Lukt dit niet? Geen paniek. Bel de gynaecoloog en maak een afspraak om het op dezelfde dag of de volgende dag te laten verwijderen. Die paar extra uurtjes dat je hem in hebt zal er niet voor zorgen dat je opeens gezondheidsproblemen gaat ervaren. Laat je vagina in de tussentijd met rust. Stop er dus niks in en heb even geen seks.

Kan een tampon echt kwijtraken?

Een tampon kan zeker een beetje vast komen te zitten of lastig te pakken te krijgen zijn. Maar je kan hem nooit echt kwijtraken. Je vagina is uiteindelijk een doodlopende weg. Je baarmoederhals is niet groot genoeg voor de binnendringer om door te passeren. Hij kan dus nergens heen. De enige weg is naar buiten. Je menstruatieproduct kan wel in een gekke houding komen te liggen waardoor deze lastig is om te verwijderen. Of het touwtje kan loskomen waardoor het verwijderen nogal lastig wordt.

Dit gebeurt er als je een tampon te lang laat zitten

Het eerste signaal van een vergeten tampon is een sterke geur. Dit gebeurt na een of twee dagen. Sommige mensen ervaren verder geen symptomen, zelfs na meerdere weken. De geur komt doordat alle vloeistoffen die je vagina aanmaakt om zichzelf te reinigen, worden geabsorbeerd door je menstruatieproduct. Je vagina is hierdoor niet meer goed in staat om zichzelf schoon te houden en dus gaat het stinken. Verder kan je ook last krijgen van een oncomfortabel gevoel of pijn tijdens het plassen als je ongewenste bezoeker in een gekke houding ligt. Verder hoef je je niet direct zorgen te maken over tamponziekte ofwel toxic shock syndrome. Wanneer je symptomen gaat ervaren die anders zijn dan de hiervoor genoemde symptomen, raden we aan dat je een dokter bezoekt. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om misselijkheid en koorts. Hoe langer je het voorwerpje laat zitten, hoe groter de kans op tamponziekte. Bij twijfel is het dus nooit een slecht idee om even te checken.