Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

Sport & gezondheid door Claire

Een excuus nodig om een avond niet mee te gaan naar dat feestje, lekker thuis te blijven en vroeg je bed in te duiken? Er is niets zo lekker als lekker lang in dromenland zijn en een goede nachtrust. Een goede nachtrust is voor veel mensen verschillend. Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen? Het is een interessante vraag die je je misschien wel eens afvraagt. Hierbij het antwoord.

Lees ook: Een goede nachtrust: met deze tips zul je beter slapen

Slaapbehoefte

Slaapbehoefte verschilt per persoon. Hoeveel je het nodig hebt om goed te functioneren is dus voor iedereen anders. Op social media worden andere dingen beweert. Hier gaat rond dat vrouwen twee uur langer moeten slapen dan mannen en dat acht uur slaap (het advies) niet de norm is. Dit is niet waar. Toch zijn we als vrouwen vaker meer toe om te slapen en dat zie je terug. Vrouwen slapen gemiddeld 6 tot 28 minuten meer dan mannen. Hier zijn meerdere redenen voor.

 

Hormonen

Hormonen spelen een grote rol bij slaap van vrouwen. Denk aan (de week voor je) menstruatie, zwangerschap of menopauze. Deze dingen hebben regelmatig een slechte invloed. Herkenbaar? Mannen hebben hier geen last van.

 

Druk in het dagelijks leven

Zowel mannen als vrouwen hebben een druk leven. Ze werken, hebben eventueel een relatie en kinderen en een sociaal netwerk dat ze onderhouden. Vrouwen eisen meer van zichzelf. Studies hebben aangetoond dat zij de meeste huishoudelijke taken op zich nemen, zoals het bereiden van maaltijden tot schoonmaken en de zorg voor kinderen. Uiteraard verandert dit, maar dit merk je wel aan het einde van de dag. We doen meerdere dingen tegelijk en mutitasken meer: best vermoeiend. Om deze reden heeft dat brein meer tijd nodig om zich te herstellen van een drukke dag.

 

Hoe lang hebben vrouwen dan nodig om te slapen?

Het verschilt per vrouw, maar uit een onderzoek blijkt dat vrouwen 20 minuten langer moeten slapen. Toch is er meer onderzoek voor nodig. Over het algemeen is het vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren, iedereen is namelijk anders. In de ochtend als je opstaat verre van uitgerust? Dan is het goed om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, dat is belangrijk om  vervelende gevolgen te voorkomen.

 

Kortom

Slaapbehoeften zijn dus voor iedereen anders, waarbij je niet alleen moet kijken naar het geslacht. Luister vooral naar je lichaam, want de gevolgen van te weinig slaap zijn voor beiden even groot. Het heeft invloed op de reactietijd, onze stemming en daardoor op lange termijn het risico op angst en depressie. Ook leidt het tot gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, hartaandoeningen, hormonale onevenwichtigheden en een verminderde immuunfunctie. Allemaal redenen dus om lekker thuis te blijven en (beiden) je bed in te duiken. Welterusten!