8X levensverlengende gewoontes om uit te proberen

Sport & gezondheid door Anjali

We hebben allemaal goede en slechte gewoontes, maar deze wil je zeker aanleren: ze kunnen namelijk je levensverwachting verlengen. Welke? Dat vertellen we hier.

Levensverlengende gewoontes

Volgens Amerikaans onderzoek zijn er verschillende factoren die ervoor zorgen dat je leven langer kan duren. Misschien zijn ze voordehandliggend, maar ze zijn toch erg belangrijk om aan te leren. Deze acht factoren moet je onthouden om een langer en leuker leven te krijgen:

 

  • Omgaan met positieve mensen die je een goed gevoel geven
  • Een gezond dieet
  • Niet roken
  • Fysiek actief blijven
  • Niet regelmatig alcohol drinken
  • Goed omgaan met stress
  • Geen verslaving aan pijnstillers hebben
  • Een goede slaaphygiëne

Wanneer je deze factoren in je leven implementeert, kan je volgens de onderzoekers tot wel vierentwintig jaar langer leven. Maar ook het hanteren van slechts één of enkele van deze factoren kunnen al een verschil maken. Per aangenomen gewoonte ligt je levensverwachting al vier jaar hoger dan iemand die geen enkele van deze factoren in zijn of haar leven heeft.

Stoppen met roken

Een belangrijke factor is het stoppen met roken, en niet het minderen zoals bij sommige andere punten. Als je denkt dat het stoppen met roken op latere leeftijd geen zin meer heeft, heb je het mis: na ongeveer een dag zijn er al veranderingen merkbaar, zoals dat je bloeddruk en hartslag dalen. Ook is de verslavende stof nicotine al na twee dagen uit je bloed, en verbeteren je zintuigen zich weer een klein beetje. Je kunt dan bijvoorbeeld weer meer ruiken en proeven, en je smaakt kan ook in de positieve zin veranderen. Ook kun je wel vijf tot tien jaar langer leven wanneer je stopt met roken. Roken is dus de belangrijkste factor in het hebben van een langer en leuker leven.

De juiste leeftijd

Mocht je nu denken dat je nu toch al te oud bent om een verschil te kunnen maken, dan heb je het mis: de onderzoekers laten weten dat zelfs mensen boven de zestig jaar een verschil in hun levensstijl kunnen maken en hierdoor langer zullen leven. Het is natuurlijk wel beter om zo vroeg mogelijk met deze gewoontes te beginnen voor een optimaal resultaat, maar elk klein beetje helpt om een gezondere levensstijl te maken. Ook zijn deze gewoontes haalbaar op elke leeftijd: je hoeft je dus geen zorgen te maken om dat je misschien te jong of te oud bent. Doe gewoon wat goed voelt, want het kan zeker goed uitpakken!