Piercing talk: zijn piercings gevaarlijk?

Beauty door Linde

Piercings zijn leuk, hip en een echt statement over wie je bent. De meeste piercings zijn volkomen veilig. Belangrijk is uiteraard dat wanneer een piercing net gezet is je deze goed schoon houdt. Zo voorkom je dat de piercing gaat ontsteken. Na een tijdje heb je dan een mooi geheelde piercing. Er zijn ook piercings die niet zo veilig zijn. Voordat je een van die piercings neemt, is het handig dit te lezen.

Lees ook: Migraine verhelpen met piercings? Kies dan deze!

Tongpiercing

Een normale tongpiercing veroorzaakt in principe geen problemen. Tegenwoordig is er ook een nieuwe variant van de tongpiercing: de snake eye piercing. Deze gaat horizontaal door het middel van je tong. De snake eye piercing is wél wat gevaarlijker. Veel piercers weigeren dan ook deze te zetten. Deze piercing bindt twee tongspieren aan elkaar. Dit zorgt ervoor dat ze niet apart van elkaar meer bewegen. Ook beschadigt de plaatsing van de piercing je tanden en je tandvlees.

Meer op Instagram

Oor piercings

Een piercing in je oorlel is niet gevaarlijk. Wanneer je in je oor een kraakbeen piercing hebt, is het mogelijk dat daar sneller nare gevolgen aan zitten. Wanneer zo’n piercing ontsteekt (wat snel gebeurt) leidt dit misschien tot avasculaire necrose en perichondritis. Dit zorgt dan voor heftige vervormingen zoals bloemkooloor. Dit is blijvend en voor herstel is plastische chirurgie nodig.

@lissapc1998

Zijn navelpiercings gevaarlijk?

Litteken

Een navelpiercing is opzich onschuldig. Toch geldt ook hierbij een waarschuwing. Het zit zo: een navelpiercing maakt een litteken. Het littekenweefsel hierbij bestaat uit collagene vezels. Dit zorgt ervoor dat een litteken snel dicht gaat. Hierdoor is het litteken ook niet zo soepel. Hoe langer je lichaam de tijd heeft om te genezen, hoe soepeler het wordt. Dan heeft je lichaam namelijk meer tijd de vezels te rangschikken. Dit gaat niet bij iedereen even goed. Het litteken is dus niet altijd even soepel. Wanneer zo’n litteken stug is en blijft, beweegt een deel van je buik niet meer goed.

Impact op je vruchtbaarheid

Een navelpiercing is op zich onschuldig. Toch geldt ook hierbij een waarschuwing. Het zit zo namelijk zo: een navelpiercing maakt een litteken. Het littekenweefsel hierbij bestaat uit collagene vezels. Dit zorgt ervoor dat een litteken snel dicht gaat. Hierdoor is het litteken ook niet zo soepel. Hoe langer je lichaam de tijd heeft om te genezen, hoe soepeler het wordt. Dan heeft je lichaam namelijk meer tijd de vezels te rangschikken. Dit gaat niet bij iedereen even goed. Het litteken is dus niet altijd even soepel. Wanneer zo’n litteken stug is en blijft, beweegt een deel van je buik niet meer goed.

Na verloop van tijd ontstaat er misschien een verkleving in je buik. Dit begint bij je darmen. Je darmen bewegen hierdoor moeizamer en functioneren lastiger. Als gevolg heb je misschien buikpijn, winderigheid of diarree. Je darmen liggen boven je baarmoeder. Het gebeurt dus soms dat het bindweefsel tussen de darmen en baarmoeder verkleefd. Hierdoor is je baarmoeder minder soepel en functioneert het iets slechter. Indien dit het geval is heeft het wellicht invloed op je vruchtbaarheid. Gelukkig gebeurt dit zeer zelden tot nooit, dus no worries, je wordt niet ineens onvruchtbaar van een navelpiercing.