Bespaar energie door je pasta op deze manier te koken

Eten door Anjali

Pasta is een heerlijk gerecht dat je zo kunt serveren, en daarom maken we het graag. Maar wist je dat je energie kunt besparen als je het op deze manier kookt?

Pasta koken bespaart energie

Zoals normaal begint het proces met water koken in een pan. Dat is niets geks. Wel is het belangrijk dat je meteen de deksel op de pan doet als je het vuur aanzet. Het kokende water kan op die manier niet verdampen, waardoor je ook geen water kunt verspillen. Zodra het water kookt gooi je de pasta erbij in de pan en kook je dit twee minuten lang. Wanneer de twee minuten om zijn zet je het gas uit. Het is belangrijk dat je de deksel op de pan laat, en de pan nog op het gdoofde vuur. Meestal kook je pasta volgens de verpakking ongeveer tien minuten, maar omdat het vuur nu uit is voeg je daar een extra twee minuten aan toe. Laat de pasta tot die tijd in de pan met de deksel erop en giet het na de periode verstreken is af (en vergeet niet een kopje te bewaren voor de saus!). Als dit gedaan is, is de perfecte pasta klaar.

Milieu en geld

Dit bespaart energie én geld doordat je het vuur maar slechts twee minuten aan hebt gehad. De overige tien minuten heeft de pasta gekookt zonder gas of elektriciteit te verbruiken, dus is dat extra voordelig voor de portemonnee en het milieu. De watertemperatuur daalt wel langzaam aangezien het vuur uit is, maar door die extra twee minuten kan de pasta alsnog goed al dente worden. En je kunt maar liefst tot aan 47 procent aan energie besparen, dat is bijna de helft! Ook bespaar je maar liefst acht minuten gas wanneer je kookt op een gasstel, waarmee de koolstofuitstoot met niet minder dan tachtig procent zal dalen. Alle kleine beetjes helpen, en op lange termijn (of als je het elke dag de hele dag alleen maar eet) zul je er zeker wat van kunnen merken. Het is daarnaast ook helemaal niet moeilijk om het vuur uit te zetten en een timer aan te zetten: je hoeft er verder niks meer aan te doen voor het tijd is om af te gieten. Moraal van het verhaal: het bespaart energie, gas, geld én je hoeft er bijna niks voor te doen. Alleen maar voordelen dus: tel uit je winst!