Dit is waarom buitengesloten worden zo’n pijn doet

Vrije tijd door Maya Luz

Stel, je bent met een groep vrienden en opeens krijgt iedereen tegelijk een appje, behalve jij. Zitten ze in een groepsapp zonder jou? Of je collega's komen op maandag naar werk met allerlei verhalen over een vrijmibo waar jij niet voor was uitgenodigd. Je voelt je dan buitengesloten, en dat doet pijn. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Lees ook: Deze sterrenbeelden hebben vaker bevestiging nodig

Buitengesloten worden, dat is pijnlijk

Als we buitengesloten worden, hebben we dat als mensen vaak al erg snel door. We denken soms zelfs dat het gebeurd wanneer het helemaal niet zo is. Mensen zijn erg gevoelig voor situaties waarin we genegeerd of buitengesloten worden. Dit zorgt er soms voor dat we er een irrationele angst voor hebben. Je kan dan jezelf vertellen dat het oké is als niet iedereen je aardig vindt of dat andere mensen waarschijnlijk gewoon met zichzelf bezig zijn. Maar toch knaagt het aan je. Dat is logisch want wij mensen willen graag ergens onderdeel van zijn, van een collectief. Het feit dat het pijn doet is dus ook zeker niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Angst voor buitengesloten worden is een instinct dat we al eeuwenlang hebben. Als je vroeger werd buitengesloten van je groep, was de kans groot dat je dit niet zou overleven. Daarnaast bedreigt buitengesloten worden ook ons verlangen om ergens bij te horen. Je kan hierdoor minder zelfvertrouwen krijgen en je kan het gevoel dat je controle hebt in sociale situaties verliezen. Je kan hierdoor zelfs het gevoel krijgen dat je de aandacht van anderen niet waard bent, en dat is natuurlijk niet goed. Al deze elementen samen vormen namelijk de bouwstenen voor een betekenisvol bestaan. Vallen deze weg, dan is dat best pijnlijk.

Zo verlicht je de pijn

Zit jij in een situatie waarin je het gevoel hebt dat je wordt buitengesloten? Wees dan ten eerste lief voor jezelf. Voel je gevoelens en erken ze. Het gevoel dat je nu hebt is volkomen normaal en je kan er op het moment zelf ook vrij weinig aan doen. Wat je wel kan doen is jezelf kalmeren door middel van bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of door jezelf af te leiden met een leuke activiteit. Als het gevoel blijft hangen is het goed om hier wat langer bij stil te staan. Hoe komt het dat je je nu zo voelt? Wanneer je gaat kijken naar de specifieke gevoelens die je ervaart en de oorzaken ervan, kun je gemakkelijker een oplossing vinden voor je gevoel. En als we je nog één ding mogen meegeven: ga je vrienden die je hebben buitengesloten niet vermijden. Dit maakt het probleem vaak alleen maar erger. En onthoud dat je nooit de enige persoon bent die zich zo voelt of gevoeld heeft!