Bon voyage! Welke bagage mag je meenemen op reis?

Reizen door Anjali

Vliegmaatschappijen rekenen sinds kort extra geld voor handbagage dat niet onder de stoel past. Wij maakten een overzicht van welke tarieven je per top drie budgetmaatschappijen betaalt, zodat jij zonder zorgen op reis kan.

Extra kosten op reis

Je mag altijd één stuk handbagage meenemen, maar hier zijn natuurlijk wel regels aan verbonden. Zo moet de tas onder de stoel voor je kunnen worden gestopt, en kun je niet zomaar elke afmeting gebruiken. Ook verschilt de prijs van een extra stuk handbagage per vliegmaatschappij. Je kunt bij bugdetmaatschappijen namelijk meer geld kwijt zijn dan je van te voren zou denken voor je goedkope vlucht. Extra tip: wil je een koffertje meenemen? Boek die dan tegelijk met de vliegtickets. Wanneer je dat niet doet en op de luchthaven wilt betalen, ben je vaak veel meer geld kwijt.

1. EasyJet

Bij EasyJet mag je één klein stuk handbagage van maximaal 45 x 36 x 20 centimeter inclusief wielen en handvaten gratis meenemen. Deze moet onder de stoel passen. Wil je een groot stuk handbagage, zoals een rolkoffer? Dat zal je vanaf € 7,99 kosten. Bij een stuk bagage tot 15 kilogram kost het minstens € 8,99 en ruimbagage van maximaal 23 kilogram hanteert dezelfde prijs, maar met een tarief van € 48,- bij de bagage drop-off balie. Extra gewicht voor vooraf geboekte ruimbagage kan ook, dat kost tot € 18,- per drie kilogram. Het maximum gewicht is dan 32 kilo.

2. Transavia 

Je mag altijd één stuk handbabage van 40 x 30 x 20 centimeter gratis meenemen bij Transavia, zoals een kleine rugtas of handtas. Een extra bagagestuk voor in de cabine mag tegen betaling mee, als 'ie maximaal 55 x 35 x 25 cm is. Dit kost ongeveer tussen de € 10,- en € 27,- per enkele reis, afhankelijk van de bestemming. Het is erg verstandig je extra bagage online te boeken, omdat je op de luchthaven veel meer geld kwijt zult zijn. Zo betaal je voor een koffer van 15 kilogram online € 22,- tot € 45,- voor een enkele reis, terwijl dat op de luchthaven 60,- is. een ruimbagagestuk van 20 kilogram is online €27,- tot € 50,- per enekele reis, maar dat wordt op de luchthaven al gauw € 70,-.

3. Ryanair

Bij Ryanair mag je een tas die onder de stoel van de rij voor je past, en deze mag niet meer dan 40 x 20 x 25 cm zijn. Denk hierbij aan een handtas, laptoptas of rugzak. Wul je twee stuks handbagage? Dan kost dat op de website tussen de € 6,- en € 36,-, maar op de luchthaven €20,- tot € 38,-. Ingecheckte bagage van tien kilogram kost je € 11,99 tot € 29,99 online, en € 23,99 tot €35,99 bij de balie. Wil je het liefst een koffer van twintig kilogram meenemen op reis? Dan ben je tijdens het boeken tussen de € 18,99 en € 59,99 per vlucht kwijt, en op de luchthaven tussen de € 44,99 en €59,99 per vlucht.