Is een rode of groene appel gezonder?

Sport & gezondheid door Linde

Nederlanders houden van appels. Deze lekkere snack is het meest gegeten fruit in Nederland. Elk jaar eten we meer dan 725 miljoen appels. Of je nou van rode of groene appels houdt, het eten van appels is hoe dan ook gezond. Je weet wat ze zeggen “an apple a day keeps the doctor away”.  Nu zijn er veel verschillende soorten appels. Ook hebben de verschillende appelsoorten een verschillende kleur. Maakt de kleur nog verschil in hoe gezond de appel voor je is? En zo ja, wat is dan gezonder een rode of groene appel?

Lees ook: Werk aan je gezondheid: kleine veranderingen, grote resultaten

Een appel is altijd gezond

Hoewel de ene appel gezonder is dan de ander, is elke appel gezond. Het is fruit en heeft ook erg weinig calorieën. Een appel bevat zo’n 80 calorieën. Daarnaast bevat een appel ook veel goede vitamines. Vitamine A, C en E zitten in een appel. Er zitten ook vitamine B1, B2 en B3 in. Veel vitamines dus. Een appel bevat meer dan alleen vitamines. Het bevat ook bioactieve stoffen. Dat zijn stoffen die de gezondheid bevorderen. Een appel bevat ook nog magnesium. Dat is een mineraal dat onder andere voor de vorming van je spieren en botten nodig is.

Is een rode appel gezonder?

Een rode appel blijkt gezonder te zijn dan een groene. Dit komt doordat deze meer voedingsvezels heeft. Het scheelt zo’n 10 tot 18 procent vergeleken met een groene appel. Niet alleen bevat het meer voedingsvezels, het heeft ook meer quercetine. Dat is goed tegen hart- en vaatziekten. Bij een groene appel zit daar per kilogram tot 250 milligram in quercetine in. In een rode appel zit bijna het dubbele namelijk tot 480 milligram. Verder zit er ook meer cholesterolverlagende pectine in rode appels. Daarvan zit zo’n 33 procent meer in een rode appel dan een groene.

De schil van de appel

Het is nog niet duidelijk waar in een appel de vitamines zich bevinden. Wel is bekend dat de schil van de appel effect heeft op de hoeveelheid vitaminen die je binnenkrijgt. Wanneer je een appel schilt verdwijnt dertien procent van de vitamine C en twintig procent van het magnesium. Ook de voedingsvezels verminderen met de helft wanneer je een appel schilt. Kort gezegd, schil het niet als je alle voedingsstoffen binnen wil krijgen. Een rode, gele of groene appel, lekker zijn ze allemaal.

Lees ook: OMG: in rookworsten blijken gevaarlijke stoffen te zitten