OMG: in rookworsten blijken gevaarlijke stoffen te zitten

Eten door Anne-Fleur

Als Nederlander kun je op ieder moment van het jaar wel een lekkere rookworst naar binnen werken. Stamppot in de zomer klinkt misschien wat heftig, maar het is nog steeds even lekker. We weten dat zo'n worst veel vet bevat, maar blijkbaar kunnen er ook gevaarlijke stoffen in zitten... We leggen het je uit.

Lees ook: Om deze reden kun je beter geen plastic snijplank gebruiken

Gevaarlijke stoffen in rookworst

Een rookworst op zijn tijd is lekker, maar minder onschuldig dan je waarschijnlijk dacht. Sommige worsten bevatten namelijk giftige stoffen, waar je niet te veel van moet consumeren. Dit komt door de rookaroma's die er in deze worsten zitten. We moeten je teleurstellen; niet elke rookworst heeft een heel lang rookproces gehad en heeft daarom zo'n heerlijke smaak. De smaak zit 'm namelijk gewoon in de rookaroma's.

Rookaroma's

Rookaroma's worden gebruikt om worsten, zoals salami en rookworsten, maar ook gerookte amandelen en barbecuesaus een rokerige smaak te geven. Dit wordt gedaan met vloeibare rook, en dat is dus ook precies waar de gifstoffen zich bevinden. Je kunt deze rook vergelijken met zwart aangebrand vlees van de barbecue. Alles, behalve gezond is het.

Verboden

Gelukkig is men zich steeds meer bewust van de gevaarlijke stoffen die in rookaroma's zitten. Daarom is er nu een verbod gekomen op deze rook. De EU heeft het de afgelopen tien jaar toegelaten, maar verlengen, kort gezegd, het contract niet. Wel geeft de EU een overgangsperiode, zodat er alternatieven gevonden kunnen worden.

Wat zijn de gevolgen?

We willen je natuurlijk niet bang maken, maar te veel van deze rookaroma producten consumeren kan ernstige gevolgen hebben. De genotoxische stoffen kunnen je DNA aantasten, wat weer kan resulteren in onvruchtbaarheid, kanker of erfelijke aandoeningen. Ons advies is om vooral goed op te letten dat je niet te veel van deze producten binnenkrijgt.

Wil je toch een lekkere rookworst eten, zonder rookaroma's? De bekende Hema rookworsten bevatten deze stoffen gelukkig niet. Genieten!

Lees ook: Wil je overstappen naar plantaardige melk? Dit moet je weten over alle verschillende soorten