Drama in de vriendengroep: zo los je het op
Drama binnen een vriendengroep is ontzettend naar. Het kost je veel energie en misschien ook stress. Hiermee omgaan is lastig. Dit zijn onze beste tips voor het oplossen van drama binnen je vriendengroep.
Lees ook: Leer je vrienden nog beter kennen met deze vragen
Luister naar alle perspectieven
Wanneer er binnen de vriendengroep drama is, krijg jij het verhaal sowieso mee. Je hoort het van de betrokken partijen zelf of van andere mensen uit de vriendengroep. Voordat je een complete mening kunt vormen over de situatie, is het belangrijk om alle perspectieven aan te horen. Praat dus met alle betrokkenen en luister met een kritisch oor naar hun verhaal. Hiermee willen we niet zeggen dat je geen empathie kunt tonen of dat je kritisch moet zijn naar ze. Maar wees je ervan bewust dat mensen die zijn betrokken in de situatie, waarschijnlijk hun verhaal delen met veel emotie. Hierdoor kun feiten iets anders overgebracht worden dan dat ze eigenlijk zijn.
Kies alleen een kant als je hier volledig achter staat
Soms is het beter om neutraal te blijven tijdens dit soort situaties. Op die manier blijf jij dramavrij. Maar er kunnen ook situaties zijn waarin jij wel een kant wil kiezen. Je hebt dan de verhalen gehoord en vindt nu dat er iemand fout zit. Dat kan, maar wees hier voorzichtig mee. Een kant kiezen kan zorgen voor verdeling binnen de vriendengroep. Spreek je hier dus niet meteen te fel over uit. Wees eerlijk maar voorkom dat het overkomt als stoken.
Neem afstand van het drama waar mogelijk
In andere gevallen is het juist beter om even helemaal afstand te nemen van de situatie. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je close bent met beide partijen en je je vriendschappen met hen niet op het spel wil zetten. Het is ook helemaal oké om afstand te nemen omdat je geen energie wil verspillen aan andermans drama. Het feit dat het binnen je vriendengroep gebeurt, betekent niet dat iedereen automatisch betrokken is.
Wees eerlijk tegenover de hele vriendengroep
Wanneer mensen binnen de vriendengroep met je in gesprek willen over het drama, wees dan vooral eerlijk. Vertel met wie je hebt gesproken en met wie nog niet en geef ook aan hoeveel je precies van de situatie afweet. Hierdoor krijgen anderen een compleet beeld van jouw perspectief. Zo voorkom je dat je onbewust stookt tussen mensen. Geef ook vooral je intenties aan wanneer je met iemand praat over de situatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn om het perspectief van de ander te begrijpen of omdat je even wil klagen erover. Het is allemaal oké, zolang je er maar eerlijk over bent. Geef ook waar nodig je grenzen aan. Het is logisch als je er niet constant over wil praten.