Ben jij een yapper? Dit moet je erover weten

Vrije tijd door Maya Luz

Op het internet ontstaan er constant nieuwe woorden. Van 'riz' tot 'cheugy', sociale media zijn een broedplaats voor nieuwe, trendy woorden. Een van de woorden die dankzij TikTok erg populair is, is 'yapping'. Maar wat betekent dit eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Met deze tips verhoog je de slagingskans op datingapps

Wat is een yapper?

Veel woorden die populair worden op het internet zijn vervormingen of afkortingen van al bestaande woorden. Zo stamt het woord 'riz' af van charisma. Een vergelijkbaar proces vond plaats met het woord 'yap' dat nu een werkwoord is gewoorden en een zelfstandig naamwoord. Iemand die veel kletst, tot op een irritant niveau, noemen we op sociale media tegenwoordig een 'yapper'. Als je aan het yappen bent betekent dit dat je op een schelle, indringende manier praat. Dit klinkt heel negatief, maar een yapper genoemd worden kan ook een compliement zijn. Het label 'yapper' bij je dragen kun je tegenwoordig met trots doen om zo soortgenoten te vinden. Een kletskous zijn is niks om je voor te schamen!

@notyaboy.com

Wat is yapping en wat niet?

Yapping is wanneer je ergens urenlang over kunt praten en eigenlijk niet weet wanneer je op moet houden. Je kunt overal over kletsen. Het is minder intens dan roddelen maar intenser dan simpele small talk. Als een yapper een andere yapper tegenkomt, kunnen ze urenlang kletsen over van alles en nog wat. Maar wanneer je als yapper in contact komt met iemand die dit niet is, kan het voelen alsof je te veel kletst. Het is als yapper dus zeker goed om mensen te vidnen die net zo dol zijn op kletsen als jij. Sommige mensen die zich niet identificeren als iemand die yapt, vinden het soms ook juist fijn om in het gezelschap te zijn van een kletskous. Deze dynamiek is enigszins vergelijkbaar met de 'black cat en golden retriever' dynamiek die vorig jaar erg populair was op TikTok. Het idee is dus: tegenpolen trekken elkaar aan.

De term yapping is momenteel erg populair, dus het is nog een kwestie van afwachten of het een term is die blijft hangen, of dat we het volgend jaar niet meer gebruiken. Maar voor nu is yapping zeker een woord dat we zullen gebruiken wanneer iemand lekker veel kan kletsen! Wie weet komt er volgend jaar wel een nieuw woord waarmee we uit kunnen drukken dat iemand dol is op praten. Maar tot die tijd blijven we lekker yappen.

@matchaboba