Dingen die je zegt als het gesprek stilvalt

Vrije tijd door Claire

We hebben het waarschijnlijk allemaal weleens gehad. Je bent aan het praten met iemand, klaar met het onderwerp en het gesprek loopt stil. Alles gaat door je heen, maar je hebt geen idee waar het over te hebben. Je kijkt elkaar aan als je dat nog durft en probeert een beetje te neuriën om toch iets te horen: awkward. Dit zijn de dingen die je zegt als een gesprek stilvalt.

Lees ook: Leer je vrienden nog beter kennen met deze vragen

Dingen die je zegt als een gesprek stilvalt

Tijdens een date

Een date is best ongemakkelijk en spannend. Je kent elkaar nog niet, waardoor het normaal is dat er soms een stilte valt. Hierbij de tips.

1. Stel vragen: omdat je elkaar nog niet kent, is het logisch dat je geen idee hebt waar het over te hebben. Een goede oplossing is daarom om wat meer over elkaar te weten te komen. Iedereen houdt tenslotte van praten over zichzelf, toch? Stel open vragen. Wat zijn je hobby’s? Wat is je levensmotto? Wat zijn je mooiste herinneringen? Kijk of daar overeenkomsten uit komen. Dan is het leuk om daar op door te gaan. Zo niet? Toon interesse: wat houdt deze hobby dan precies in? Waarom doe je dit zo graag?

2. Luisteren: wanneer het gesprek toch stilvalt, ben je geneigd om snel weer een nieuwe vraag of onderwerp te bedenken. Ga dan eerst even terug naar wat je date zojuist allemaal heeft verteld. Misschien vertelde hij kort iets over de plaats waar hij is opgegroeid. Waar ligt deze plaats? Hoe was het om daar op te groeien? Zou je over een tijdje weer terug willen?

3. Raak niet in paniek: weet dat als een gesprek stilvalt, het niet alleen jouw verantwoordelijkheid is. Degene tegenover jou heeft nu ook de tijd om vragen aan jou te stellen of iets over zichzelf te vertellen. Een stilte hoort erbij en hoeft niet altijd een pijnlijk moment te zijn. Met vrienden heb je toch ook niet het gevoel dat je de hele tijd met elkaar moet praten? Zie stilte niet als een vijand: relax, die onderwerpen komen vast wel en anders maakt dat ook niet uit. Dan weet je misschien meteen dat het een no-go is.

Je vader, moeder of een familielid

Bij mensen die je kent of ‘moet kennen’ is het soms confronterend en nog ongemakkelijker als het gebrek stilvalt. Zoals eerder genoemd, is het niet altijd erg wanneer er geen gespreksonderwerp is, je hoeft niet altijd met elkaar te praten en even rustig om je heen kijken is ook goed. Als het alleen echt vervelend wordt, dan zijn de eerder genoemde tips waardevol met nog een toevoeging: praat, als je je daar veilig over voelt, niet over koetjes en kalfjes, maar over persoonlijke dingen. Wat beteken ik voor jou? Wat zou je van mij willen weten? Of stel vragen over zichzelf. Wat was jouw droom als kind? Wat is de mooiste herinnering die je hebt van ons? Zo maak je het persoonlijk.

Bron: cosmopolitan.com | psychologiemagazine.nl | happinez.nl Beeld: istockphoto