Dit doet kunst voor je (mentale) gezondheid

Vrije tijd door Claire

We doen er van alles aan om aan onszelf te werken en dingen te doen die goed zijn voor onze mentale gezondheid. We wandelen, luisteren naar muziek, mediteren, beginnen met yoga, eten gezonder of doen rustiger aan. Daar komt nu iets bij: het bekijken en maken van kunst. Dit zijn de effecten van kunst op onze (mentale) gezondheid. 

Lees ook: 5x zelfzorgoefeningen om je beter te voelen

Kunst in het algemeen

Waar denk jij aan als je aan kunst denkt? Het is voor iedereen anders en er is niet echt een antwoord op. Een groot deel denkt misschien aan schilderijen, maar het gaat veel verder dan dat. Het bestaat uit toneel, fotografie, muziek, zang, dans, film en video, animatie, creatief schrijven, textiel-, borduur- of breiwerk en ga zo maar door. Je bezoekt of maakt het. Het is belangrijk voor de mens en het heeft een positieve invloed op je gezondheid en welzijn.

Bekijken

Kijken naar kunst die je mooi vindt is een fijne ervaring. Het inspireert, brengt ontspanning en het doet, zonder dat je het misschien door hebt, ook iets van binnen. Het verlaagt je stresshormoon cortisol en het heeft positieve effecten op je humeur en fysieke gezondheid. Dit komt doordat er bij het kijken veel hersenactiviteit ontstaat, waardoor het brein fantaseert en het creatieve proces in gang zet. Het zorgt voor afleiding, dit heeft een verzachtende werking op pijn. Om deze reden hangt er ook vaak kunst in ziekenhuizen.

Maken 

Het maken van kunst beïnvloedt je gezondheid op meerdere manieren. Allereerst stimuleer je verschillende gebieden in je hersenen: je leert bedenken, uitvoeren, fouten inzien, plannen omgooien, doorzetten en aanpassen. Processen in het brein verbeteren, waardoor je je beter concentreert en de kans op hersenziekten als dementie verkleint. Ook zorgt het dus voor een betere mentale gezondheid. Het verbetert de angstregulatie in je hersenen en, net als het zien van kunst, geeft het afleiding en plezier. Daarbij helpt het maken bij traumaverwerking. Een traumatische ervaring wordt op een betere manier opgeslagen in je hersenen, waardoor verwerking ervan makkelijker wordt. Bijzonder, toch?

Vrijheid

Wanneer we maken voelen we een gevoel van vrijheid. Er is namelijk geen juiste of verkeerde manier om creatief te zijn. Misschien is er in het begin even een groot gevoel van twijfel en een blokkade omdat je ‘niets weet te bedenken’, maar als je dan eenmaal bezig bent, komt er een soort zorgeloosheid die je tijdens de kindertijd ervaarde. Het leert je om risico’s te nemen en nieuwe dingen uit te proberen. Schrijf je dus in voor die cursus ‘acteren’ of haal die naaimachine weer eens uit de kast. Leef je uit!

Samen

Het mooie van kunst is ook dat het mensen samenbrengt. Een museumbezoek met een vriendin, met je partner een cabaretvoorstelling bezoeken of een creatieve workshop doen met je broer. Dit zijn ervaringen die soms lang bijblijven, daar word je ook vrolijk van.

Bron: artpub.nl | kunstlocbrabant.nl | nn.nl Beeld: istockphoto