Waarom je geen boodschappen moet doen als je honger hebt
Boodschappen doen op een lege maag: slecht idee, toch? Je bent waarschijnlijk al gewaarschuwd geen boodschappen te doen wanneer je trek hebt. Is dit een broodje aap-verhaal of klopt het dat het geen goed idee is om met een lege maag boodschappen te doen? We zochten het voor je uit.
Lees ook: Wow! Zoveel calorieën zou je verbranden tijdens het kijken van een horrorfilm
Verkeerde keuze
Je moet boodschappen doen voor het avondeten dus je gaat naar de supermarkt. Je hebt al honger gekregen en zin om lekker te eten. Voor je het weet, zit je mandje vol met producten die helemaal niet bij het avondeten horen. Eenmaal thuis is het dan ook nog eens verleidelijk om eerst een snack te eten die je net hebt gehaald omdat je nog moet koken. Wanneer we met een lege buik boodschappen doen, hebben we de neiging producten te kopen die we eigenlijk niet van plan waren te kopen. Klinkt dit herkenbaar? Hier ben je niet alleen in. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je honger hebt terwijl je boodschappen doet je sneller een verkeerde keuze maakt. We kiezen vaker voor een zoete of vette ongezonde hap wanneer we met honger naar de supermarkt gaan.
Je koopt meer als je honger bent
Je koopt niet alleen het verkeerde eten als je honger hebt. Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mensen ook meer spullen kopen. Bezoekers van warenhuizen werden bij een experiment gevraagd hoeveel spullen ze kochten en hoeveel honger ze hadden. Het resultaat? De winkelbezoekers met honger gaven gemiddeld 64 procent meer uit aan spullen en kleren. De onderzoekers denken dat dit misschien komt door een hormoon genaamd ghreline. Dit hormoon wekt eetlust op en laat je lichaam weten dat je trek hebt. Dus met honger naar de stad is misschien niet het beste idee. Beginnen met een lekker ontbijt of lunch voor het shoppen is ook gewoon hartstikke lekker en beter voor je portemonnee.
Hoe pak je boodschappen wel aan?
Het is dus wel duidelijk dat het een beter idee is je boodschappen op een volle maag te doen. Vertrouw je jezelf dan nog steeds niet? Maak dan een boodschappenlijstje. Wees hierbij niet al te streng voor jezelf. Eén snack meenemen om in huis te hebben, is altijd fijn voor wanneer je toch een snackbui krijgt. Anders eindigt het toch weer met een bezoekje aan de supermarkt met trek, terwijl je dit juist probeerde te ontwijken.