Sporten met migraine: zo pak je het aan

Sport & gezondheid door Maya Luz

Sporten is goed voor je. Je lichaam bewegen is bevoordelijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Alleen als je migraine hebt kan dit best een uitdaging zijn. Wil jij wel heel graag sporten maar je migraine niet triggeren? Houd dan rekening met deze dingen.

Lees ook: Deze dingen zouden alle twintigers moeten weten over fitness

Houd rekening met je migraine tijdens het sporten

We snappen dat sporten goed voor je is, maar je moet alsnog naar je lichaam luisteren. Met migraine, is het goed om niet direct een zware, intensieve work-out te gaan doen. Bouw juist rustig op en probeer jezelf niet tot uitersten te pushen. Hiermee help je jezelf namelijk niet.

Houd bij hoe je je tijdens je work-out voelt

Wil je weten welke oefeningen wel fijn zijn om te doen met migraine en welke niet? Houd dit dan bij tijdens het sporten. Maak eventueel in je telefoon notities van hoe je je voelt tijdens je work-out. Zo heb je het eerder door wanneer iets specifieks je migraine triggert. Denk bijvoorbeeld aan specifieke oefeningen, een bepaalde intensiteit of de lengte van je work-out.

Zoek je oefeningen op een strategische manier uit

Voor mensen met migraine blijkt krachttraining een goede optie te zijn volgens wetenschappelijk onderzoek. De truc is om de work-out licht te houden. Bouw de gewichten langzaam op en doe een stapje terug wanneer je merkt dat je hoofdpijn begint te krijgen. Yoga is ook erg goed voor als je migraine hebt. Iedere vorm van sporten is goed, zolang je maar goed naar je lichaam luistert.

Geef je lichaam genoeg brandstof

Voor iedereen is het belangrijk om genoeg te eten, genoeg water te drinken en genoeg te slapen. En vooral als je migraine hebt is dit van belang. Hoe je je voorbereidt op een work-out en hoe je ervan bijkomt kan je migraine namelijk ook triggeren. Niet genoeg water drinken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam uitdroogt. Sporten op een lege maag zorgt voor een verlaagde bloedsuikerspiegel, wat ook een trigger is voor migraine. En vergeet niet om genoeg rust te pakken tussen je oefeningen door en tussen je work-outs in.

Focus je op je houding en ademhaling, en sla vooral je warming-up niet over

Je lichaam goed voorbereid op je work-out is altijd belangrijk, ook als je geen migraine helpt. Je warmt je spieren op en verkleint daarmee de kans op blessures. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijker je lichaam in de juiste houding kunt houden tijdens de oefeningen. Je put je lichaam niet onnodig uit, wat weer migraine kan veroorzaken. Haal goed adem en let ten alle tijden op je houding. Zo ondersteun je je lichaam en put je het niet uit.