Dit is wat je doet als je even geen doelen hebt in het leven

Sport & gezondheid door Claire

Je hebt soms periodes in je leven dat je maar doorgaat, maar voor wat? Je staat op, ontbijt, vertrekt naar je werk, werkt, keert terug naar huis, eet en slaapt weer. Tussendoor bekijk je je social media, kijk je een serie of spreek je een vriend, meer komt er niet bij kijken. Terwijl anderen hun dromen achternagaan, ben jij voor je gevoel blij dat je deze dag weer hebt ‘overleeft’. Heb je het gevoel dat je weinig doelen hebt in het leven? Met deze manieren vind jij die levensmissie weer.

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om een goede balans te vinden tussen je werk- en privéleven

Levensdoelen

Een (levens)doel is een resultaat waar je naar streeft en de reden om iets op een bepaalde manier te doen of ergens helemaal voor te gaan. Het klinkt als iets groots, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is voor iedereen anders en verschillend. Het hebben van doelen is wel belangrijk. Het maakt je leven betekenisvoller en zorgt ervoor dat je weet waarvoor je je bed uitkomt en naar je werk gaat. Het geeft je energie en helpt stress te voorkomen. Daar zit namelijk een verband tussen.

Gevolgen van geen levensdoelen hebben

Leven zonder doel is slecht voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. Met doelen zit je beter in je vel, omdat je het gevoel hebt dat de dingen die je doet ergens toe leiden en nut hebben. Je voelt je gelukkiger, dingen gaan makkelijk en het geeft je zin in hetgeen wat je doet en het leven. Heb je dat niet, dan krijg je sneller psychische klachten zoals het ontwikkelen van een burn-out of een bore-out (wanneer je gestrest bent doordat je je verveelt).

Doel vinden

Wat wil je nou echt? In je werk, met je partner of als je kijkt naar dromen van vroeger? Om je levensdoelen weer te vinden is het belangrijk om eens over de volgende dingen na te denken.

  • Ga eens terug naar vroeger: wat vond je als kind leuk om te doen? Wat maakte je blij? Deze dingen zorgen voor een goed gevoel en laten je misschien een vergeten passie opnieuw ontdekken
  • Stap uit je comfortzone: omdat we soms zo op de automatische piloot leven, is het weleens goed om daar eens van af te stappen. Je daagt jezelf uit en overwint je angsten, dit vergroot je zelfvertrouwen en leert je meer over jezelf. Met als belangrijkste gevolg: het helpt je bij het vinden van een doel! Misschien staat dat doel nu heel erg ver van je af, maar vind je het pas als je even een ander pad bewandelt.  
  • Interesses en bezigheden: waar krijg je energie van? Wat geeft je plezier? Waar word je gelukkig van? Dit helpt je te achterhalen wat je nou echt wil. Waar sta je graag voor op? Waar raak je niet over uitgepraat? Wat zou je het liefst doen als geld geen rol speelde? Komt er niets in je op? Dan is het slim om lijst te maken met dingen die je niet leuk vindt, die doe je dan dus ook niet meer.  

Zie het vinden van je levensdoel als een avontuur. Je bent niet de enige die het soms even niet weet, voel dus geen druk. Het komt wel. Iedereen moddert tenslotte maar wat aan, toch?

Bron: psychologievansucces.nl | ruudmeulenberg.nl Beeld: istockphoto