Zó leer jij jezelf om op tijd naar bed te gaan

Sport & gezondheid door Maya Luz

Ben jij iemand die altijd veel te laat naar bed gaat en daardoor te weinig slaapt? Dat is vervelend. De oplossing hiervoor is op tijd naar bed gaan, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is hoe jij jezelf kunt leren om op tijd naar bed te gaan.

Lees ook: Zijn middagdutjes goed voor je?

Creëer een fijne avondroutine

De beste manier om jezelf te laten wennen aan op tijd naar bed gaan is door een fijne avondroutine te hebben. Hierdoor ga je wennen aan de stappen die je uitvoert voordat je gaat slapen en wordt je ook makkelijker slaperig. Je kunt ook ontspannende activiteiten toevoegen aan je routine om in de juiste mindset te komen. Denk aan mediteren, journaling, lekker in bad gaan of douchen en ga zo nog maar even door. Het gaat erom dat je een routine opbouwt die ervoor zorgt dat jouw brein deze activiteiten gaan associëren met slapen. Dan wordt je vanzelf moe terwijl je deze dingen doet.

Maak van je slaapkamer een ontspannende omgeving

Je slaapkamer zou eigenlijk een plek moeten zijn die je maar met twee dingen associeert: slapen en intimiteit. Om jezelf in de stemming te brengen om te gaan slapen, is het goed als je slaapkamer ook ontspannend aanvoelt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je slaapkamer goed donker kan worden en dat er weinig afleidingen zijn.

Vermijd caffeïne in de avond en late middag

Als je op tijd naar bed wil, is het niet verstandig om in de avond nog een kop koffie te drinken. De caffeïne blijft namelijk nog meerdere uren in je lichaam hangen, wat kan voorkomen dat je moe wordt. Bewaar je kop koffie dus lekker voor de ochtend en kies in de middag en avond voor caffeïnevrij.

Houd rekening met blootstelling aan blauw licht

Blauw licht is het soort licht dat onze telefoons, tablets en laptops uitstralen. Dit soort licht verhindert ons slaapritme omdat het de aanmaak van een bepaald hormoon uitstelt. En laat dit nou juist het hormoon zijn waar je moe van wordt. Als je het moeilijk vindt om in slaap te komen, is het dus zeker een idee om wat eerder je telefoon weg te leggen.

Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en houd je hier echt aan

De allerbelangrijkste stap in dit proces is een bedtijd bepalen en je hier echt aan houden. Dit is de manier waarop je uiteindelijk echt je doel gaat behalen. Je lichaam zal na een tijdje gewend raken aan je nieuwe bedtijd. Je zal dan ook merken dat je rond die tijd al moe begint te worden uit jezelf. Maar in het begin zal het nog wat lastiger zijn. Houd vol! Na een tijdje wordt het echt makkelijker.