Zo voel je je veilig in de taxi en de trein

Lifestyle door Claire

In een tijd waarin veel gekke dingen gebeuren in het openbaar vervoer en in taxi’s is het misschien best spannend om in het donker met de trein te reizen of door een taxi opgehaald te worden. Toch zijn er een paar tips en hulplijnen waardoor jij je veiliger voelt als je in de avond in je eentje naar huis moet met de trein of de taxi.

Tips en hulplijnen zodat jij je in de trein of taxi veiliger voelt

De trein

  • Zit meteen bij de deur (in een lege trein): Wanneer een trein leeg is, is het het beste om meteen naast de deur te zitten. Dit voelt veiliger dan helemaal alleen in een coupé te zitten en je loopt snel uit de trein naar een andere ingang als het onveilig wordt. Een conducteur is namelijk niet altijd in de buurt, aangezien hij andere reizigers helpt, de deuren open en dicht doet of vervoersbewijzen controleert. In dat geval is het fijner om niet in je eentje ergens te zitten, hoe lekker rustig dit soms ook is. 
  • Dicht bij de conducteur: Zie de conducteur als je vriend. Zij hebben ervaring met reizigers en weten hoe ze in een onveilige situatie moeten handelen. Zit dicht bij de ruimte waar de conducteur na het fluiten heen loopt. 
  • Noodnummer: Sinds 2020 heb je als treinreiziger de mogelijkheid om een WhatsApp-bericht of sms te sturen naar een noodnummer van de NS: 06-13181318 als je je onveilig voelt. Via dit nummer kom je direct in contact met de meldkamer van de NS. Het is geen alarmnummer, dus als je in een situatie terechtkomt waarbij er direct gehandeld moet worden (denk aan vechten, betasten of ander geweld), dan is het beter om meteen 112 te bellen. 

De taxi

  • Blijf niet te lang alleen buiten staan: Wanneer je wacht op een taxi loop je het beste pas naar buiten als je een melding krijgt dat je taxi eraan komt. Zo sta je niet te lang alleen en scheelt het heel wat bevroren lichaamsdelen… brrrrr
  • Controleer je rit: Op de app worden vaak alle gegevens gegeven van de taxi die je reserveert. De naam van de chauffeur, het kenteken en de kleur van de auto. Controleer goed of je in de juiste auto stapt. 
  • Stuur je locatie: Stuur als je instapt je locatie naar je vriend/vriendin/moeder, die ziet dan goed waar je heen rijdt en of dat de goede kant op is.
  • Opnamefunctie van Bolt: Als je met taxiplatform Bolt reist, heb je via de app de mogelijkheid om audio op te nemen tijdens een rit als je je onveilig voelt. Deze opname wordt doorgestuurd naar de klantenservice die hem vervolgens beoordeelt.
  • Niets doen bij persoonlijk aanbod: Vraagt de taxichauffeur je nummer ‘zodat je hem kan bellen als je een keer een taxi nodig hebt?' Dan ga je daar niet op in. Het komt misschien aardig over, maar veiligheid gaat boven alles en het is beter om het gewoon via de app te doen.
  • Staxi Lady: Meer dan 2 op de 5 vrouwen voelen zich minder op hun gemak bij een mannelijke taxichauffeur, daarom heeft taxibedrijf Staxi een taxiservice verzorgd door vrouwen. Ze rijden voornamelijk in Amsterdam en omgeving en reserveren doe je op de website.

Hopelijk helpen deze tips om wat relaxter de trein of de taxi te nemen.  Komt goed, voor je het weet lig je lekker in je bedje.

Lees ook: 11 redenen om alleen op vakantie te gaan