Zijn onze dromen echt een verwerking van wat we allemaal meemaken?
Dromen is heerlijk. Of het nu dagdromen is of dromen wanneer je in bed ligt, het is fijn om even te ontsnappen aan het 'echte' leven. Tenminste dat dacht je... Zijn onze dromen een verwerking van ons dagelijks leven? Of zijn ze echt bedrog, zoals de meeste mensen het noemen.
Lees ook: Kan je je telefoon nooit wegleggen voordat je gaat slapen? Zo kom je ervan af
Dromen verwerken
Heb jij ook weleens gehad dat je 's ochtends wakker werd na een droom die verrekte veel lijkt op iets wat je die dag ervoor nog meemaakte? Vast wel. Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar de reden waarom we dromen. Is het willekeurig? Of verwerken we hiermee echt de dag(en) ervoor?
Wetenschappers kunnen het natuurlijk niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar een van de grote redenen waarom we dromen is inderdaad wel het verwerken van emoties, situaties en gebeurtenissen. Alles wat je dagelijks meemaakt moet natuurlijk verwerkt worden, zowel fysiek als mentaal. Tijdens je slaap is dat dus de beste tijd om dat te doen. Fysiek, want je ligt lekker in bed te niksen en mentaal, omdat je brein dan veel minder prikkels binnenkrijgt en dus genoeg ruimte krijgt om alles te verwerken.
Beter met emoties omgaan
Dromen doe je in je REM-slaap en het is dus van groot belang dat je elke nacht genoeg uren met deze slaapfase te hebben. Dat is voor verwerking goed, maar ook voor hoe je de volgende weer uit bed stapt. Hoe meer REM-slaap je krijgt, hoe beter je dingen kunt verwerken. Dit leidt weer toch een betere omgang met emoties en bepaalde (heftige) gebeurtenissen. Gemiddeld heb je zo'n vier tot vijf REM-slaapperiodes per nacht - dit betekent dus ook dat je vier tot vijf droomepisodes hebt.
Dromen onthouden
De een kan zijn dromen elke dag wel navertellen, terwijl de ander juist helemaal niets meer weet van wat 'ie gedroomd heeft. Misschien herinner je alleen flarden of stukjes nét voordat je wakker wordt. De reden daarvoor is ook niet helemaal bekend, maar wil je je droom beter proberen te onthouden? Ga dan in dezelfde positie liggen als wanneer je wakker werd die ochtend, dan is de kans groot dat je je droom opeens weer kan herinneren.
Lees ook: Dé reden om beter met je hond te slapen dan met je partner