Last van slaaptekort? Zo bereken je jouw ideale bedtijd
Word jij ook vaak moe wakker terwijl je voor jouw gevoel genoeg geslapen hebt? Dat is voor velen een veelvoorkomend probleem. Per mens verschilt het namelijk hoeveel slaap je nodig hebt. Benieuwd naar jouw ideale bedtijd? Zó bereken je dat.
Lees ook: Waarom bestaat de zomer- en wintertijd en is het echt nodig?
Ideale slaaptijd
Waar de een super goed gaat op acht uur slapen, kan de ander prima met zes uurtjes de dag doorkomen. Het is nogal logisch dat het voor iedereen verschilt hoeveel slaap 'ie nodig heeft.
Het kan natuurlijk weleens voorkomen dat je per ongeluk te laat naar bed gaat en dat je de volgende dag moe bent. Je weet dan, oke, vanavond moet ik eerder naar bed. Maar zelfs als je 'genoeg' slaap te pakken hebt, kan het zijn dat je de volgende ochtend nog vreselijk moe en chagrijnig voelt. De reden? Je hebt je ideale slaaptijd niet behaald. Gelukkig is dat op te lossen met déze simpele truc.
Slaapcycli
Voor jezelf kan het soms moeilijk zijn om in te schatten hoeveel uur je moet slapen. Is zes uur genoeg? Of neig je toch meer naar de acht uur? Eigenlijk hangt het allemaal een beetje af van jouw slaapcycli (lichte slaap, diepe slaap en remslaap). Zo'n slaapcyclus duurt ongeveer anderhalf uur. Voor volwassenen is het goed om vier tot zes van die cycli te doorlopen. Dat betekent zes tot negen uur slaap per nacht. En guess what? Voor vrouwen geldt dat ze nog 20 minuten extra slaap nodig hebben.
Bedtijd tool
Je wil dus graag berekenen wat de beste bedtijd is voor jou. We hebben een handige tool gevonden die je daarbij helpt. Deze tool is van 123jaloezie.nl en berekent voor jou hoelaat je hoofd het kussen moet raken. Stel je bent tussen een vrouw tussen de 22-64 jaar oud en je wil om 7.30 uur s' ochtends opstaan, dan zou je om 21.55 uur naar bed moeten gaan als je zes slaapcycli wil doorlopen. Ben je oké met vijf slaapcycli dan is je bedtijd 23.25.
Met de zes slaapcycli word je gegarandeerd opgewekt en opgeladen wakker, bij vijf slaapcycli is dat waarschijnlijk iets minder. Superhandige tool toch? Slaaplekker!
Lees ook: Waarom je je schoenen echt zou moeten uittrekken in huis