Waarom bestaat de zomer- en wintertijd en is het echt nodig?
Afgelopen weekend is de zomertijd weer ingegaan. Dit gebeurt elk jaar in het laatste weekend van maart. De klok zetten we dan met z’n allen een uurtje vooruit. Waarom doen we dit? Is dit nog wel nodig?
Wat is de zomer- en wintertijd?
In 1977 maakte Nederland officieel gebruik van de zomertijd. De klok ging vanaf toen elke maart vooruit en elke oktober achteruit. Tegenwoordig zijn we er wel aan gewend, maar dat was niet zo. Je denkt misschien dat elke tijd 6 maanden heeft, maar niets in minder waar. De zomertijd mag één maand extra mee snoepen.
Waarom de zomer- en wintertijd?
In de 18e eeuw kwam Benjamin Franklin met het idee om de klok te verzetten. Hij zag dat Parijzenaren nog sliepen terwijl het al licht was en nog bezig waren toen het al donker was. Hij vond dat ze veel kaarslicht verspilde door niet optimaal de zon te gebruiken. Benjamin schreef er veel over, maar men deed er weinig mee. Pas tijdens de Eerste Wereldoorlog paste een land de zomertijd toe. Dit was Duitsland. Zij merkte dat ze aardig snel door hun energie gingen en kozen er dus voor om de klok een uurtje verder te zetten. Nederland deed dat ook, ook al waren we in deze oorlog neutraal. We zagen in dat deze manier van energie besparen best slim was.
In 1946 stopten we weer met het gebruik van de zomertijd, om waarschijnlijk zo écht onafhankelijk te zijn. In 1977 kwam de zomertijd weer terug, omdat bijna heel Europa al was overgestapt. Sinds toen kennen we de zomertijd. Deze tijden zijn dus bedacht om energie te besparen. Eerst het onnodig branden van kaarsen, daarna kolen, hout en andere energiebronnen.
Is het nodig?
Er zijn al vaker gesprekken in het kabinet geweest over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. De wintertijd is de ‘normale’ tijd die iedereen voor het gebruiken kende. Eén van de grootste redenen dat de tijd nog niet veranderd is, zijn de landen om ons heen. Nederland wil graag dat Europa in dezelfde tijd blijft. Volgens het kabinet is er nog niet genoeg onderzoek om te bepalen welke optie het beste is. De huidige manier, altijd wintertijd, of altijd zomertijd?
Er zijn verschillende nadelen die mogelijk aan de tijdsverwisseling liggen. Eén van de grootste is je slaap. Doordat je elk halfjaar op een andere tijd slaapt, is het lastig om écht een ritme lang vast te houden. Ook het wennen aan deze nieuwe tijd is voor sommigen lastig. Het is langer licht buiten, waar je lichaam soms echt moeite mee heeft. Je mist dan waardevolle minuten slaap, die veranderen in uren. Verder is het in de zomertijd vaak dat je juist laat slaapt. Je raakt later moe, wat resulteert in later slapen. Als je dit niet snel aanpakt, raak je gewend aan dit ‘nieuwe’ ritme.
Verschillende studies komen met nog meer nadelen. Zo zijn er studies die een verband zien tussen het aantal hartaanvallen en de verandering in de tijd. Zij zeggen dat er in de zomertijd méér hartaanvallen plaatsvinden dan in de wintertijd. Andere studies beweren dat er door de verandering in tijd meer dodelijke verkeersongelukken plaatsvinden, ook al is deze groei soms minimaal.
Lees ook: Aha! Hierom zouden we altijd in de wintertijd moeten leven