Aha! Hierom zouden we altijd in de wintertijd moeten leven
We leven nu alweer een tijdje in donkere tijden. Elk jaar gaat de klok in oktober weer een uur achteruit en komen we in de wintertijd terecht. Vaak is dat ook echt de start van de koude maanden. En eigenlijk de start van een betere tijd voor onze gezondheid. Huh? We worden misschien wel sneller verkouden en grieperig in de winter, maar de wintertijd zelf is zo slecht nog niet.
Lees ook: Kamerplanten verzorgen in de winter: dit moet je weten
Biologische klok
De discussie laait altijd weer op, zodra we de klok moeten verstellen. Wat is nou beter: zomer- of wintertijd? Nou, uit een onderzoek van de Amerikaanse Universiteit van Michigan blijkt dat de wintertijd toch echt aan de betere hand is. Allereerst is het goed om te vertellen, dat je biologische klok heel belangrijk is voor je gezondheid. Als je deze verstoort, heb je meer kans op ziektes als diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. En laat zo’n verandering van zomer- naar wintertijd (of andersom) je biologische klok nou verstoren.
Waarom wintertijd beter is
De wintertijd is eigenlijk de normale tijd. Op een gegeven moment kwam hier de zomertijd bij, omdat ze energie wilden besparen in de avonduren. Doordat het dan gevoelsmatig langer licht blijft, houd je (hopelijk) de lampen langer uit. Al blijkt dat in werkelijkheid minder vaak zo te zijn als gehoopt. Ondertussen verliezen we tijdens de zomertijd wél uurtjes slaap, doordat je vaak later naar bed gaat. En genoeg slaap is heel belangrijk voor een goede gezondheid.
Meer stresshormonen
Een persoon met te weinig slaap maakt namelijk meer cortisol aan, ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat je cellen minder gevoelig worden voor insuline en dat is best riskant. De insuline helpt namelijk bij het vervoeren van de glucose in je bloed naar je cellen. Als dat niet gebeurt voor langere tijd, dan blijft de suiker lang in je bloed achter. Daardoor ontwikkel je op een gegeven moment diabetes.
Meer risico op hartaanval
Het advies is daarom om gemiddeld zo'n acht uur slaap per dag te krijgen. Dat is niet voor niets. Te weinig slaap kan eventueel ook voor meer hartproblemen zorgen. Zo waren na de invoering van de zomertijd een kwart meer hartaanvallen in de Verenigde Staten, bleek uit een ander onderzoek van de Universiteit van Michigan. Ons biologische ritme hangt meer samen met de wintertijd en die wordt dus flink verstoord.
Overigens heeft niet iedereen enorm veel last van dat ene uurtje verschil. Vooral voor mensen met een verhoogd risico op hartproblemen is de zomertijd niet fijn. Zij kunnen daarom het beste zo’n vier dagen van tevoren alvast de klok een kwartiertje verzetten. Als ze elke dag een kwartiertje verder gaan, komen ze langzaamaan in het nieuwe ritme terecht.
Lees ook: Overleef de winter: 10 manieren om meer geld te verdienen