Met deze ingrediënten maak je je overnight oats af
Ontbijten met overnight oats, sommigen doen het al jaren en voor sommige is het nog totaal nieuw. Wat is zijn overnights oats? De naam zegt het al. Overnight oats is havermout wat een nachtje in de koelkast heeft gestaan, hierdoor heeft de havermout de tijd om te weken in de (plantaardige) melk. De havermout krijgt hierdoor een andere structuur, dan als je het in een pannetje opwarmt. Je maakt het de avond van tevoren klaar en dat scheelt weer tijd in de ochtend. Maak je overnight oats af met allerlei verschillende toppings. Lees hier met welke ingrediënten jij je overnight oats af moet maken.
Lees meer: Vind je Griekse yoghurt als ontbijt saai? Zo maak je het lekker
De basis
We beginnen bij de basis. Hoe maak je overnight oats? Voeg 50 gram havermout en 150 ml (plantaardige) melk in een kommetje en roer dit goed door. Als je fan bent van chiazaad, voeg dan ook een theelepel chiazaad toe. Zo simpel is het. Een nachtje slapen en de volgende ochtend maak je hem af met fruit wat op de fruitschaal ligt. Heerlijk en snel klaar.
Snickers overnight oats
Deze gezonde versie van een Snicker is ontzettend lekker, het lijkt wel een toetje. Wie wil er nou niet de dag beginnen met een gezond chocolade toetje, gemaakt door overnights oats? Je maakt dit ontbijtje één keer en je hebt er vier ochtenden plezier van of je bent zo lief dat je het wil delen.
Wat heb je nodig?
- 4 grote Medjoul dadels
- ¼ cup water
- ¼ cup pindakaas
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 ½ cup ongezoete amandelmelk
- 1 cup havermout
- 2 eetlepels chiazaad
- 2 eetlepels gehakte pinda’s
Voor de chocolade laag:
- 3 eetlepels pure chocolade chips
- 1 theelepel kokosolie
Voor de karamel laag:
- 4 Medjoul dadels
- ¼ cup water
- 1 eetlepel pindakaas
- Snuf zeezout
- 1 theelepel maple syrup
Laat de dadels voor vijf tot acht minute in kokend water weken. Als de dadels zacht zijn geworden stop je ze samen met het gekookte water in een blender. Voeg hierbij de pindakaas, vanille-extract en de amandelmelk toe en mix dit tot een glad mengsel. Voeg hierbij de droge ingrediënten. Roer de havermout, chiazaad en pinda’s door het mengsel. Dit mengsel gaat voor de overnight de koelkast in.
Verdeel de volgende ochtend het mengsel in vier gelijke bakjes, die je luchtdicht afsluit.
Je gaat nu de karamel laag maken. Stop in een kommetje de dadels, met warm kokend water, maple syrup, pindakaas en zeezout. Prak met een vork alles fijn, totdat je een dikke en romige substantie had. Verdeel dit over de vier bakjes overnight oats. Voor de chocolade laag smelt je de chocolade met de kokosolie in de magnetron. Ook dit verdeel je over de overnight oats. Laat de chocolade hard worden in de koelkast. Deze heerlijk Snickers overnight oats bewaar je voor drie dagen in de koelkast, in een luchtdichte bak.
Appeltaart overnight oats
Met een Snicker ontbijtje willen wij graag wakker worden, maar ook met een appeltaart overnight oats. Het is sneller klaar dan het vorige recept, maar het zeker niet minder lekker.
Wat heb je nodig?
- 45 gram havervlokken
- 125 milliliter amandelmelk
- 1 appel
- 1 theelepel rozijnen
- 1 snufje kaneel
- 15 milliliter ahornsiroop (Maple Syrup)
- 1 eetlepel pindakaas
- 10 gram chiazaad
- 10 gram walnoten
- 1 theelepel vanille-extract
Snijd de appel in blokjes en plaats de helft hiervan in een pannetje. Voeg de kaneel, siroop en een scheutje water toe. Kook de appel voor zes tot acht minuten, totdat ze zacht zijn geworden. Voeg in een kommetje de andere helft van de appel met de alle andere ingrediënten toe. Roer dit goed door en schep dit in een bakje. Plaats hier de siroop-kaneel-appeltjes en plaats het in de koelkast. De volgende ochtend geniet jij van een heerlijke gezonde appeltaart in de vorm van overnights oats.
Tiramisu overnights oats
Wie is er niet gek op tiramisu? Met deze gezonde versie gemaakt met overnights oats begint jouw dag zeker weten goed.
Wat heb je nodig?
Voor de overnights oats:
- 100 gram havermout
- Ongeveer 250 ml (plantaardige) zuivel naar keuze
- Ongeveer 50 ml koffie naar keuze
Voor de tiramisu:
- 2 eetlepels geroosterde amandelstaafjes
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 200 ml Griekse yoghurt
- 1/2 eetlepel chocoladedruppels of hagelslag
Maak de avond van te voren de overnight oats klaar. Meng de havermout met de zuivel en koffie en zet dit een nachtje in de koelkast.
In de ochtend ga je de tiramisu bouwen. Begin met een laagje overnight oats en bedek met een dun laagje cacaopoeder en amandelstukjes, vervolgens bedek je dit met een laagje Griekse yoghurt. Herhaal dit totdat je glas vol zit en de ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje cacaopoeder, amandelstukjes en chocoladedruppels of hagelslag.
Morgen eet jij als ontbijt een gezonde tiramisu. Geniet ervan!