Zien: in nieuwe tv-programma Out Of Office volgt Joris Linssen mensen met een burn-out

Media door Jennifer

Een burn-out komt tegenwoordig steeds vaker voor. Alleen wordt hier helaas nog altijd weinig gesproken. Om het taboe meer te doorbreken, komt KRO-NRCV met het nieuwe tv-programma Out Of Office. Hierin volgt presentator Joris Linssen vijf mensen met en burn-out, die proberen te herstellen op een zorgboerderij. Hier hopen ze nieuwe inzichten te krijgen dankzij de verstandelijk beperkte mensen, die zich in een totaal andere wereld bevinden.

Mensen met burn-out gevolgd in tv-programma Out Of Office

Blijkbaar hebben in Nederland meer dan een miljoen mensen last van klachten, die horen bij een burn-out. Dat aantal is in de afgelopen jaren ook gestegen. Tegenwoordig lijkt er meer druk te liggen op (werk)prestatie, mogelijk door onder meer de moeilijke huizenmarkt en komst van social media. Daardoor word je namelijk sneller geconfronteerd met andermans levens, die soms een stuk beter lijken dan die van jezelf.

Hoewel veel mensen dus last hebben van burn-outklachten, wordt er helaas nog te weinig over gepraat. Gelukkig probeert men dat taboe te doorbreken, door bijvoorbeeld tv-programma's te maken over het probleem. Zo komt de KRO-NCRV nu met het realityprogramma Out Of Office, waarin presentator Joris Linssen vijf mensen met een burn-out volgt tijdens hun herstel. En dat herstelproces vindt plaats op een zorgboerderij tussen de verstandelijk beperkte mensen. De deelnemers ervaren in hun leven te veel stress, maar de verstandelijk beperkte hulpboeren leven juist een vrolijk en stressvrij bestaan. Iets waar de deelnemers van Out Of Office een hoop van kunnen leren. Nou ja, dat is de bedoeling dus!

Deelnemers

Een burn-out kan bij diverse soorten mensen voorkomen. Daarom doen verschillende mensen mee aan het tv-programma Out Of Office: van jong tot oud. Dit zijn de vijf mensen, die worden gevolgd:

Alexandra (52)

Aan het tv-programma Out Of Office doen verschillende mensen mee: van jong tot oud. Dit laat goed zien, dat een burn-out bij diverse soorten mensen voorkomt. Zo doet allereerst de 52-jarige Alexandra mee, die zelfs twee keer een burn-out heeft gekregen. De eerste keer stopte ze meteen met haar baan en ging ze zelfstandig aan de slag als HR-consultant. Alleen viel ze vervolgens weer in haar oude patroon. Daarom stopte ze meteen met werken, alleen was ze kennelijk al te laat. De burn-out was weer terug. Waar Alexandra vooral last van heeft, is dat ze erkenning haalt uit haar werk. "Ik werk dus ik ben, zeg ik weleens," legt ze uit. "Maar als het niet meer lukt om te werken, wie ben je dan nog?"

Marthin (55)

In het geval van de tweede deelnemer, de 55-jarige Marthin, stapelde de stress zich alsmaar op. Hij werkt als begeleider bij een zorginstelling, waar mensen zitten met een verstandelijke beperking. Alleen zijn dit wel mensen, waarbij hun gedrag moeilijk in te schatten is. Tijdens zijn werk voelt Marthin een grote verantwoordelijkheid voor de cliënten en hun veiligheid. Alleen ervaart hij daardoor dus veel stress, mede door het personeelstekort en de hoge werkdruk. Wanneer hij vervolgens een bijna-doodervaring heeft, wordt de stress alleen maar groter. Dat leidt uiteindelijk tot een burn-out, waar hij wel bovenop komt. Alleen krijgt hij later toch weer een terugval. Het lastige aan Marthin zijn situatie is, dat hij niemand heeft om erover te praten. "Ik kom uit een Molukse familie. Ik heb nooit geleerd over mentale klachten," legt hij uit. "In onze cultuur wordt dat vaak verborgen gehouden." Daarbij komt ook dat hij geen contact heeft met zijn familie en ook zijn relatie is inmiddels over. Hij staat er dus vrijwel alleen voor.

Gemma (41)

Bij de 41-jarige Gemma ontstaat de burn-out niet door haar werk. Zij waagde ooit de sprong door haar vaste baan in te ruilen voor een leven als zzp'er. Ze blijft wel in de zorg werken, maar begint daarnaast een opleiding tot holistisch coach. Qua financiën kan ze dat gewoon, doordat haar man een goede baan heeft. Alleen gaat het vervolgens tóch mis, wanneer hun huwelijk plotseling eindigt. Dan staat Gemma er op een gegeven moment helemaal alleen voor: zonder man, inkomen, huis en zelfs zonder haar kinderen. Dat is het moment waar ze burn-outklachten krijgt. Deze worden vervolgens erger, zodra ze druk voelt om meer geld binnen te harken. Als ze dan de officiële diagnose voor burn-out krijgt, is dat best confronterend. Maar ze vindt het wel belangrijk voor haar persoonlijke ontwikkeling. "Voor mij is de burn-out echt een wake-up call. Ik deed dingen die niet bij mij paste," legt ze uit. "Er zijn gewoon dingen waar ik tegenaan loop. Nu is het moment dat ik die uitdagingen in de ogen kijk, een soort spirituele reis."

Wesley (33)

De 33-jarige Wesley heeft wel een burn-out opgelopen door zijn werk. Hij heeft een best lastige baan als IT-specialist voor een veilingwebsite. Daarvoor moet hij namelijk allemaal complexe data inzichtelijk maken voor de commerciële afdelingen. Veel staren naar letters en cijfers dus. Wanneer hij onderweg was naar werk, checkte hij vaak alvast mails in de trein. Dat vond hij heel normaal en leek hem niet iets ernstigs. Alleen kreeg hij vervolgens enorme last van zijn borst, hartkloppingen en buikpijn, zodra hij een mail zag over een werkpresentatie. Wat blijkt? Hij had een paniekaanval. Dit was het begin van zijn burn-out. Het maakt de dertiger verdrietig, want: hoe heeft het zo ver kunnen komen? Al ontdekt hij ook hoe moeilijk het is om over je ware gevoelens te praten. Iets wat wel belangrijk is, vooral als je mentale problemen ervaart.

Hilde (29)

Tot slot hebben we de jongste deelnemer, de 29-jarige Hilde, die werkt bij een autobedrijf. Op een gegeven moment meldt ze zich ziek van werk, al weet ze niet precies wat ze heeft. Maar het gaat niet goed: "Ik kon me slecht concentreren en kwam elke dag overprikkeld thuis. Ik was altijd moe en had nergens energie voor." Ze heeft dus een burn-out. Dat had ze eerlijk gezegd nooit verwacht bij zichzelf. Gelukkig kan ze met haar mentale problemen wel bij familie en vrienden terecht. Al merkt ook Hilde het taboe op een burn-out en mentale struggles in het algemeen. "Mensen zeiden: 'Maar daar heeft iedereen tegenwoordig last van.'," vertelt ze. "Alsof het geen serieus probleem is." In het tv-programma hoopt ze meer over zichzelf te leren, zodat ze haar burn-out de baas kan blijven.

Startdatum

Ben je nieuwsgierig geworden naar de verhalen van de vijf deelnemers? Goed nieuws, want het nieuwe tv-programma Out Of Office komt vrij snel op tv. Vanaf 5 maart 2024 kun je Alexandra, Marthin, Wesley, Gemma en Hilde volgen. Elke dinsdag verschijnt dan een nieuwe aflevering om 21.30 uur op NPO1.

Lees ook: Overspannen of burn-out? Dit zijn de grote verschillen