5 alarmsignalen dat je op de rand van een burn-out bent
In deze snelle wereld liggen er bij veel mensen steeds meer burn-outs op de loer. Misschien heb je wel een hele drukke baan, heb je twintig verslagen die je voor school moet schrijven of ben je niet meer helemaal gelukkig in je relatie; stress kan altijd en overal bij iedereen voorkomen. De vervelendste vorm van stress is de vorm waarbij het zo aan komt creepen en waarbij je het dus niet meteen doorhebt. Toch moet je wel goed uitkijken bij déze verschillende alarmsignalen die aan kunnen geven dat je op de rand van veel te veel stress, oftewel een burn-out zit.
Alarmsignalen dat een burn-out op de loer ligt
Stress en burn-outs herken je niet altijd, maar toch probeert je lichaam je zoveel mogelijk te vertellen zonder daadwerkelijk woorden te gebruiken. Let eens op deze punten en probeer in te grijpen voordat je opeens écht met een burn-out zit. Stay safe!
1. Werk is niet meer leuk
Herken je dat? Het gevoel van elke dag met tegenzin naar je werk gaan? Helaas ervaren veel mensen een gevoel van geen zin hebben als het gaat om werk. Misschien heb je niet de juiste baan voor je of is werkt een collega je gewoon op je zenuwen, daar kun je gelukkig iets aan doen: iets kiezen wat je wel leuk vindt. Maar heb je een baan die je eerst wel heel tof vond en ook gewoon in de branche zit waarvan je houdt, dan kan het toch zijn dat er iets meer aan de hand is. Werk je te veel? Voel je je moe? Sta je altijd met tegenzin op voor dat je vertrekt? Allemaal vragen om eens goed bij stil te staan.
2. Mensen irriteren je
We get it, onze medemens is soms ook ongelooflijk vervelend. Mensen die te langzaam voor je voeten lopen. Asociale mensen die niet even de deur voor je kunnen openhouden... *rillingen* Toch kunnen dit soort dingen je meer doen wanneer je eigenlijk veel te gestrest bent. Je raakt sneller overprikkeld en kleine irritaties worden in je hoofd grootse ergernissen. Eindstand: jijzelf wordt voor anderen ook niet meer de leukste.
3. Door simpele taken raak je uitgeput
Is de was ophangen, opvouwen of zelfs in de wasmachine doen je eigenlijk al te veel (en raak je daarvan bijvoorbeeld al buiten adem)? Of wat dacht je van even snel een boodschap doen bij de supermarkt? Kleine taken, die je eerst met gemak deed worden eigenlijk best lastig. Niet omdat het zo moeilijk is, maar wel omdat het je energie kost. In een vroeg stadium van een burn-out ervaren veel mensen alarmsignalen als veel minder energie en veel sneller overprikkeld zijn. Misschien een goed punt om op te letten!
4. Je zegt vaak sociale gelegenheden af
Een avondje met vriendinnen vond je altijd heerlijk, maar de laatste tijd merk je dat je liever alleen thuis met een dekentje op de bank zit. Helemaal niks mis mee, maar vergeet niet dat sociale contacten superbelangrijk zijn voor de mens. Even if you're an introvert. Me-time is belangrijk, maar als het me-time is omdat je simpelweg te uitgeput bent om nog met anderen (je liefste vriendinnen zelfs) te praten, dan gaan de alarmbellen waarschijnlijk al wel rinkelen. Daarnaast is af en toe lekker alleen thuisblijven ook zeker geen probleem en kan je juist veel energie geven, maar merk je te veel verschil met vroeger, sta er dan eens bij stil.
5. Je blijft hooi op je vork nemen omdat je niet 'zwak' wil lijken
Misschien heb je allang door dat je eigenlijk op de rand van een burn-out zit. Je lichaam geeft dit vaak al heel vroeg aan, maar soms is het lastig om ernaar te luisteren. Een van de grootste alarmsignalen die je lichaam je geeft is wanneer je merkt dat je niet meer kan, maar toch meer hooi op je vork blijft nemen, met als reden dat je niet 'zwak' wil lijken. Hoe ze dit ook wel noemen? De ontkenningsfase. Je voelt het misschien nu nog niet, maar luisteren naar je lichaam en 'nee' zeggen (simpelweg omdat je niet meer kan) is het allerbelangrijkst. Kies voor jezelf; doe je dat niet, dan ben je straks nog verder van huis...