Feit of fabel: bier en wijn kun je na de houdbaarheidsdatum nog drinken

Eten door Anjali

Op bijna alles staat een houdbaarheidsdatum: zelfs bier lijkt te bederven. Maar kun je het na die datum écht niet meer openen, of is het nog prima te drinken?

Stel je voor: je vrienden staan ineens op de stoep om een lekkere borrel te drinken. Maar het enige bier dat jij nog in huis hebt, is al over de datum. Wat doe je dan: biedt je het dan toch aan? En kan dat eigenlijk wel, of vergiftig je je vrienden dan?

Bier

Om antwoord te geven op de vraag, zullen we eerst moeten weten hoe bier gemaakt wordt. Bier ontstaat door de fermentatie van mout onder invloed van verschillende soorten gisten. De suikers in het mout worden omgezet in alcohol en koolstofdioxide. Dezelfde koolstofdioxide die ervoor zorgt dat je bubbeltjes in je goudgele rakker krijgt. Dankzij de alcohol en de koolstofdioxide vinden bacteriën het geen antrekkelijke plek om zich te nestelen. Zo lang je de fles dus dichthoudt, zal het biertje niet bederven, ongeacht de houdbaarheidsdatum.

Wijn

Dat bier onbeperkt houdbaar is, geldt ook voor wijn. De oudste bewaarde fles wijn ter wereld werd waarschijnlijk ergens tussen 325 en 359 na Christus gebrouwen. Ondanks dat het zó oud is, zijn onderzoekers er nog van overtuigd dat deze wijn veilig te drinken is. Ze proberen het alleen niet, omdat zodra de kurk eraf is, de wijn verpest is. Maar wijn is in principe eeuwig houdbaar, tenzij er lucht in komt. Net als bier zul je de fles wijn gesloten moeten houden.

Houdbaarheidsdatum?

Net zoals veel andere voedingsproducten kun je wijn en bier nog lang na de houdbaarheidsdatum bewaren. Je zult er niet ziek van worden, maar de vraag is maar of je er wel écht van kunt gaan genieten. Misschien smaakt dat glas rode wijn of dat pilsemanneke minder lekker wanneer je weet dat 'ie over de datum is. De voornaamste reden dat er überhaupt een houdbaarheidsdatum op de fles staat is, omdat de brouwer inschat dat het drankje voor die datum het beste smaakt. Sommige bieren, zoals IPA's zijn namelijk heel gevoelig voor smaakveranderingen. Zo'n fruitig biertje kan de smaakt zuurder maken als het in een lichtdoorlatend flesje zit. Daarom worden deze gevoelige bieren vaak in blik verkocht: er komt geen licht doorheen, en het smaakt veel langer veel lekkerder.

Je kunt je vrienden dus zorgeloos een biertje of een glas wijn van over de datum aanbieden, je zult ze niet vergiftigen. Als het écht niet meer te hachelen is, geef ze dan gewoon een glas water. Het draait om het samenzijn, toch?