Met deze financiële goede voornemens krijg jij eindelijk grip op je bankrekening
Geldzaken leveren veel mensen een hele hoop stress op. Het goed regelen van je financiën kan soms best spannend zijn, want over het algemeen zijn er veel factoren waar je eigenlijk rekening mee moet houden. Ben jij je geldzaken een beetje uit het oog verloren en wil je daar verandering in brengen in dit nieuwe jaar? Wij hebben een aantal financiële goede voornemens voor je op een rij gezet, waarmee je de grip op je bankrekening eindelijk weer terug kan krijgen.
Financiële goede voornemens
In plaats van alleen 'meer sparen' op je lijst met goede voornemens te zetten, kun je beter een hele aparte lijst maken voor je financiële goede voornemens. 'Meer sparen' is eigenlijk niet concreet genoeg. Om je gehele geldzaken weer op orde te krijgen, hebben wij een lijstje gemaakt met voornemens voor dit jaar.
Je hoeft je hier natuurlijk niet aan te houden en de keuze is helemaal aan jou, maar het hebben van zo'n lijst kan wel een goede stok achter de deur zijn.
1. Maak een overzicht van je financiële situatie
Het is in het begin misschien even een flinke klus, maar uiteindelijk zal het je goed doen. Het maken van een financieel overzicht kan je in ieder geval al helpen inzicht te krijgen in wat je binnenkrijgt, wat eruit gaat en waar je nog kunt verbeteren. Ook kan zo'n overzicht ervoor zorgen dat je een stuk minder stress hebt. Ga er elke maand of elke twee weken even voor zitten en vul/pas je overzicht aan. Op deze manier behoud je ook daadwerkelijk het overzicht en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
2. Stel spaardoelen op
Doelen stellen werkt altijd motiverend. Ga voor jezelf goed na wat je écht belangrijk vindt wat betreft het sparen en schrijf deze doelen op. Houd het concreet en zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Stel dus geen doel om 10.000 euro per maand te sparen (unless you can), want dat is waarschijnlijk niet echt realistisch. Maak bijvoorbeeld online spaarpotjes en verdeel het geld dat je kunt sparen per maand over deze potjes (een soort online enveloppensysteem).
3. Noodspaarpotje
Dit is misschien een minder leuk voornemen om aan te werken, maar in geval van nood (letterlijk) kan het wel erg goed van pas komen: het hebben van een noodspaarpotje. Maak elke maand een bepaald bedrag over - hoog of laag - om in je noodspaarpot te stoppen. Wasmachine stuk? Oh, ik kan dat betalen van het geld dat ik ervoor gespaard heb. Je liefste kat moet opeens geopereerd worden? Oh, daar heb ik toevallig nog geld voor gespaard.
Vind je het moeilijk om dit geld opzij te zetten voor een nog niet bestaand doel? Dat begrijpen we best! Hierbij denken we: uit het oog is uit het hart, dus je kunt bijvoorbeeld het spaarbedrag pinnen en ver weg in een kast verstoppen. Dan denk je er ook niet meer aan en heb je ook niet de neiging om het alsnog aan leuke dingen uit te geven.
4. Schulden aflossen
Heb je schulden, groot of klein, en wil je je financiën dit jaar echt op orde krijgen? Dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je deze schulden gaat aflossen. Misschien lukt dat niet in een jaar, maar begin er in ieder geval mee! Stel ook hierbij doelen op en zorg voor eventuele betaalregelingen.
Wat hier ook bij hoort, is het verwijderen van afterpay-apps, want eerlijk: voor iemand met schulden doet dit niet veel goeds. Soms kan het handig zijn als je je salaris nog niet binnen hebt, maar geld uitgeven dat je eigenlijk niet hebt kan een enorme valkuil zijn...