Ben jij mensenschuw? Dat komt misschien hierdoor!
Mensen die geneigd zijn het gezelschap van andere mensen te vermijden, worden ook wel beschreven als mensenschuw. Ze houden niet van sociale contacten en voelen zich er snel ongemakkelijk bij. Deze introverte mensen trekker zich terug als het drukker wordt en zijn liever alleen dan met anderen. Hoe komt het eigenlijk dat je mensenschuw bent?
Waar komt mensenschuwheid vandaan?
Er zijn meerdere redenen waarom iemand mensenschuw is. Ten eerst is het mogelijk dat iemand in het verleden een nare ervaring heeft meegemaakt in het bijzijn van andere mensen. Of misschien is iemand vroeger gepest en heeft diegene daardoor moeite om sociale contacten te leggen. Daarbij is het misschien zo dat iemand zich anders voelt dan de anderen in het gezelschap en zich daarom terugtrekt. Ook is een lage zelfwaarde een veelvoorkomende reden voor het zijn van mensenschuw. Iemand met een lage zelfwaarde overtuigt zichzelf ervan dat diegene niet thuishoort in het gezelschap. Deze negatieve gedachtes zorgen er uiteindelijk voor dat iemand zichzelf gaan isoleren van de anderen.
Lees ook: Gestresst? Het huis schoonmaken helpt!
Hoe kom je ervan af?
Heb jij erg last van mensenschuwheid? Geen stress, er zijn veel manieren die jou helpen om ervan af te komen:
- Werkt aan je eigen zelfwaarde. Jouw negatieve gedachtes zijn vaak niet gebaseerd op feiten. Denk daarom eens goed na over de overtuigingen over jezelf. Een hogere zelfwaarde geeft jou meer zelfvertrouwen. Hierdoor wordt het makkelijker om je in een gezelschap te verplaatsen.
- Zoek professionele hulp
Mensenschuwheid en sociale angst
Mensenschuwheid gaat regelmatig hand in hand met sociale angst. Hierbij draait het vooral om de angst voor de mening van anderen. Ze hebben het idee dat ze continu onder een vergrootglas liggen en uit angst voor conflicten houden ze hun mening vaak voor zich. Mensen met sociale angst proberen, net zoals mensen die mensenschuw zijn, iedere sociale situatie te vermijden. Omdat dit niet mogelijk is, hebben deze mensen constant last van stress. En ook al weten ze dat de angst nergens voor nodig is, blijven ze deze stress ervaren.
Sociale angst uit zich mogelijk bij één specifieke situatie of bij meerdere situaties. En hoewel het vaak overkomt alsof mensen met sociale angst alleen een beetje verlegen zijn, gebeurt er in het hoofd veel meer. Het constante gevoel van angst zorgt er mogelijk zelfs voor dat iemand last krijgt van fysieke symptomen:
- Paniekaanvallen
- Spanningen in de spieren
- Trillen
- Hartkloppingen
- Benauwdheid
- Rood worden
- Maag en darmen klachten
- Zweten
- Flauwvallen
Hoe ontstaat een sociale angst?
Het ontstaan van sociale angst is niet altijd even duidelijk. Hoewel de meeste onderzoekers beweren dat het ontstaat door een combinatie van erfelijkheid en de invloeden van de omgeving, wordt het ook mogelijk beïnvloedt door andere problemen zoals een depressie.
Sociale angststoornis
Er is een kans dat de sociale angst overgaat naar een sociale angststoornis. Om dit te voorkomen is het verstandig om op tijd actie te ondernemen.
- Zoek professionele hulp;
- Praat erover met de mensen om je heen;
- Ga op zoek naar dingen die jou helpen tegen het angstige gevoel. Denk bijvoorbeeld aan mediteren of yoga;
- Zorg dat je voldoende slaapt;
- Beweeg voldoende;
- Zorg voor een routine in je dag;
- Beperk de hoeveel alcohol en cafeïne.