De perimenopauze: wat houdt dit precies in?
Mensen met een baarmoeder worden ongesteld tot een bepaalde leeftijd. Vanaf een bepaalde leeftijd begint de menopauze, oftewel de overgang. Maar heb je al wel eens gehoord van de perimenopauze? Dit is de periode waarbij je van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode gaat tijdens de overgang. Wat houdt deze periode precies is?
De perimenopauze
Als je in de overgang bent, betekent dit dat je je laatste menstruatie hebt. Zodra je de menopauze nadert, kom je eerst in de perimenopauze. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Soms duurt het een paar maanden, soms duurt het een paar jaar. In deze periode verandert de menstruatie. De vruchtbaarheid neemt in deze fase erg af en produceert het minder eicellen. Dit gaat gepaard met verandering in hormonen. Daarbij heb je dus ook minder eisprongen, maar leidt dit alles ook tot hormoonschommelingen en overgangsklachten.
Klachten tijdens de perimenopauze
Dat we dit onderwerp uitlichten, is niet voor niks. Veel mensen ervaren namelijk klachten tijdens de perimenopauze. De eerste klachten merk je door veranderingen in je menstruatiecyclus. Deze cyclus wordt steeds onregelmatiger, wat velen als een grote klacht ervaren. De ene keer ben je iedere twee weken ongesteld, dan ineens een paar maanden niet. Ook het bloedverlies verandert: de ene keer bloed je als een rund, dan lijkt het alsof het definitief is gestopt, en daarna begint het weer.
Voor sommigen klinkt dit als klachten die je tijdens de menstruatie soms ook ervaart, maar de klachten tijdens de perimenopauze zijn een stuk vervelender. Andere klachten zijn namelijk opvliegers (ook tijdens de nacht), overgewicht door de hormoonschommelingen, maar ook vaginale droogte wat leidt tot irritaties, jeuk en afscheiding. Klinkt niet als een pretje als je het ons vraagt.
Lees ook: Menopauze rond je 20e? Dit is wat je erover moet weten
Wat doe je ertegen?
Als jij in de perimenopauze zit of je wil goed voorbereid zijn, wil je waarschijnlijk weten of je iets tegen deze klachten doet. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je doet tegen de klachten of om de klachten te voorkomen.
- Eet gezond: zeker wanneer je vee bloed verliest, is het belangrijk om voldoende ijzer, calcium en vitamine D te nemen. Dit zit in dierlijke voeding, zoals vlees, zuivel, kip, schaal- en schelpdieren en in plantaardige voeding zoals verschillende groenten, noten en zaden.
- Beweeg voldoende: Het is belangrijk om iedere dag minstens een half uur te bewegen. Je lichaam maakt tijdens de perimenopauze minder oestrogeen aan, waardoor er soms botontkalking optreedt. Beweging voorkomt dit.
- Genoeg slaap: Voldoende slaap in te allen tijde heel belangrijk en zo ook in de perimenopauze.
- Houdt je cyclus bij: omdat je de perimenopauze opmerkt door een veranderende cyclus, is het verstandig om deze goed bij te houden. Zo merk je sneller wanneer je cyclus verandert. Er zijn verschillende apps die je hierbij helpen.
- Maandverband, inlegkruisjes en tampons in overvloed: tijdens de perimenopauze wordt je vaker op onverwachte momenten ongesteld. Het is daarom goed om altijd maandverband of tampons bij je te hebben.