Polygender: wat is dat?
Op het gebied van gender krijgen we regelmatig te maken met nieuwe labels en termen. Deze maken het voor veel mensen makkelijker om erachter te komen onder welke categorie ze nou precies vallen. Een van deze termen is polygender, maar wat is dat nou eigenlijk? Wij leggen het uit.
Lees ook: Androgyn: wat is dat?
Wat is polygender?
De eerste helft van het woord polygender komt veel mensen vast wel bekend voor. Poly zien we ook terug in de term polyseksueel of polyamoreus. Het woord poly betekent veel of veelvoudig. De term polygender houdt dus in dat iemand zich identificeert met meerdere genders. Het is een multi gender term. Dit is een parapluterm voor mensen die zich identificeren met meerdere genders. Hieronder valt bijvoorbeeld bigender, trigender en dus ook polygender.
De term polygender werd in de vorige eeuw voor het eerst gebruikt, in 1995. Toen betekende het nog dat je kenmerken had van twee genders. Hierna werd de term gebruikt voor transmensen die een genderidentiteit hadden die buiten het binaire viel. Tegenwoordig staat de term bekend als het identificeren met meerdere genders.
Het verschil tussen bigender, pangender en polygender
Net als bij seksualiteiten, zit er een verschil tussen bi, pan en poly als het op gender aankomt. Iemand die bigender is identificeert zich met twee of meer genders, net als dat iemand die biseksueel is op twee of meer genders valt. Iemand die pangender is, identificeert zich met alle genders. Hierin lijkt poly zijn erg op pan zijn. De twee hebben veel overlap maar zijn niet hetzelfde. Iemand die polygender is, identificeert zich meer veel genders maar niet per se allemaal. Hierdoor vormt deze identiteit eigenlijk de middenweg tussen bigender en pangender.
Er is geen juiste manier om poly te zijn
Voor mensen die cisgender zijn, kan het misschien een beetje gek zijn om je voor te stellen hoe het is om poly te zijn. Een belangrijk ding om te onthouden, is dat er niet één vaste manier is om poly te zijn. Je identificeert je namelijk met meerdere genders en welke genders dit zijn, verschilt per persoon. De manier waarop iemand hun genderidentiteit uit, is dus compleet uniek voor die persoon. Dit kan ook per dag verwisselen. Iemand kan bijvoorbeeld zich meer feminine kleden op de ene dag en meer androgyne op een andere dag. Het is voor mensen in de omgeving van een poly persoon dan ook belangrijk om aan hen te vragen welke voornaamwoorden ze gebruiken en om deze te respecteren. Op deze manier kan je een persoon zich geaccepteerd laten voelen.