Dure tijden: hoe bespaar je tientallen euro’s op de boodschappen?
In deze dure tijden kunnen we allemaal wel wat centen besparen. Maar hoe werkt dat met dingen die je dagelijks of wekelijks móét doen, zoals de boodschappen? Wij vertellen wat je kunt doen om wat geld te besparen wanneer je boodschappen doet.
1. Vermijd A-merken
Misschien voordehandliggend: vermijd A-merken. B-merken of huismerken zijn vaak kwalitatief hetzelfde, maar dan veel minder duur.
2. Vergelijk prijzen
Vergelijk niet alleen A-merken met huismerken, maar ook producten bij verschillende supermarkten. Kies vervolgens voor de supermarkt die de beste deals heeft voor jouw boodscchappenlijstje. Ook kun je een rondje supermarkten doen, om zo de goedkoopste producten te kunnen kopen en de kosten nóg meer te besparen.
3. Denk aan restjes
Maak je kliekjes eerst op. Het verspillen van voedsel is schadelijk voor het milieu, maar nog belangrijker: je portemonnee. Ook bestaan er apps en websites waarop je alles wat je nog in huis hebt toe kunt voegen, waar vervolgens een recept uitkomt. Met deze (overgebleven) producten kun je weer een heel nieuwe gerecht maken!
4. Minder vlees
Vlees is duur, en dat geldt over het algemeen ook voor vleesvervangers. Je kunt ook eens kijken naar andere opties die je voor vlees kunt vervangen, zoals peulvruchten. Ook tempeh en tofu zijn goedkoper en simpel te bereiden. Wil je liever groente? Kies dan voor broccoli, aubergine of champignons.
5. Geen gemaksvoedsel
Het is misschien veel makkelijker om een kant-en-klare maaltijd te halen, maar goedkoop is het niet. Je betaald gemiddeld vier tot negen euro voor een kant-en-klare maaltijd, terwijl je van hetzelfde geld ook verse producten kunt halen, waarmee je ongeveer drie tot vier gerechten kunt maken.
6. Aanbiedingen
Let op aanbiedingen en maak daar gebruik van door een voorraad op te slaan. Koop uiteraard wel alleen producten in de korting als ze lang houdbaar zijn, anders is het alsnog geldverpilling. Het is niet alleen goed voor je financiele inzichten om producten in de korting in te slaan: je krijgt ook meer inzicht in je wekelijkse boodschappen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat je geen hondenvoer of make-upremover hebt.